Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalosan is megerősítette, amit a norvég szövetség közölt elsőként: megszületett a döntés, az UEFA egy évvel elhalasztja a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot.

 

Egyhangú döntés született a tagországok között: a koronavírus-járvány miatt 2020-ról egy évvel elhalasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot, a tornát 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg (idén június 12. és július 12. között lett volna a torna), lényegében hasonló körülmények mellett, mint amilyen az idei rendezvény lett volna.

 

Az UEFA természetesen biztosítja az Eb-re már jegyet váltó szurkolóknak a visszaváltás lehetőségét.

 

 hirdetes_300x300  

A döntés lehetőséget nyújt arra, hogy a világjárvány miatt félbeszakadt bajnokságokat a nyáron befejezzék, és nyárra csúszhat az Európa-liga és a Bajnokok Ligája döntője is. Sajtóhírek szerint az Európa-liga döntőjét június 24-én, a Bajnokok Ligája fináléját június 27-én rendezhetik – ezt azonban hivatalosan nem erősítette még meg az UEFA.

 

Mi lesz a nyári olimpiával?

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleménye szerint egyelőre elkötelezett a 2020-as tokiói játékok megrendezése mellett. A helyzetre való tekintettel azonban ez még változhat. Sok sportoló ugyanis nehezebben tud edzeni, másoknak a szintidő teljesítése okoz problémát a koronavírus-járvány miatt. Egy olimpiának, főleg a nyárinak, viszont óriási pénzügyi kihatásai vannak, így érhető, ha a szervezők egyelőre nyugtatni próbálják a kedélyeket.

 

A NOB közleményében a felkészülés folytatására biztatja a sportolókat, hozzátéve:

 

„Az előkészületekben résztvevők egészsége a legfontosabb számunkra. Minden intézkedést megteszünk a sportolók, az edzők és a háttérstábok biztonságának és érdekeinek védelmében.”

 

Mivel még négy hónap van az olimpia tervezett, július 24-i rajtjáig, jelenleg nincs szükség bármilyen drasztikus intézkedés meghozataláraaz esetleges halasztással kapcsolatos spekulációk pedig inkább kontraproduktívak.

 

A NOB természetesen folyamatosan tanulmányozza a helyzetet, és február közepén azért is állított fel egy munkacsoportot, hogy segítse összehangolni a különböző érintettek munkáját. Bármilyen ajánlást is tesz, a megvalósításának nem lesz pénzügyi akadálya.

 

Nemzeti Sport/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!