A köhögés általában egy nem veszélyes, ám nagyon kellemetlen tünet, ami főként légúti betegségek esetében jelentkezik. 

 

A megfázásos időszakban a hurutos és a száraz változata is gyakori, ráadásul mindkettő sok bosszúságot okoz és akár hetekig is eltarthat. Szerencsére remek természetes gyógymódok is léteznek a köhögés kezelésére, amihez ráadásul nincs is szükség semmiféle különleges hozzávalóra.

 

Köhögés kezelése Himalája sóval

 

 hirdetes_300x300  

A Himalája Sóháznál kapható étkezési só többféleképpen is használható a köhögés gyógyítására. 

 

Az egyik ilyen módszer a sós vízzel történő gargalizálás. Ehhez oldjunk fel egy pohár langyos vízben 1 csapott kiskanál Himalája sót, majd az így keletkezett oldattal kortyonként gargalizáljunk. 

 

A sós víz vírus- és baktériumölő hatású, elpusztítja a garatban lévő kórokozókat, enyhíti a torokkaparást, csillapítja a köhögési ingert. Fontos, hogy az oldatot nem szabad lenyelni, kb. fél percnyi gargalizálás után köpd ki. Ezért ezt a módszert kisgyerekeknél ne használd. 

 

Egy másik remek gyógymód az inhalálás. Egy nagyobb tálba engedj meleg, de nem forró vizet, oldj fel benne 1-2 evőkanálnyi sót, majd hajolj fölé és boríts a fejedre egy törölközőt, hogy felfogd a gőzt. Lélegezz mélyeket, hogy a sós vízpára bejusson a légutakba. Ott elpusztítja a kórokozókat, illetve feloldja a letapadt váladékot, ami így könnyebben kiürül.

 

Az inhaláláshoz használhatsz még sópipát is, aminek előnye, hogy bárhol, bármikor alkalmazhatod. Ez nagy segítség lesz, ha például a munkahelyeden tör rád rendszeresen a köhögés.

 

Mindemellett ne feledkezzünk meg a jó öreg sós párologtatásról sem. Ehhez ugyancsak készíts sóoldatot, majd helyezd egy hidegpárát előállító készülékbe vagy egy teamécsessel működő párologtatóba. A lassan párolgó sós víz megnyugtatja a légutakat, ami főképp éjszaka hasznos, amikor gyakrabban jelentkezik a köhögés.

 

Gyógyteák köhögésre

 

Légúti betegségek esetén nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel. A víz mellett érdemes meleg gyógyteákat fogyasztani.

 

Köhögésre nagyon jó például a lándzsás útifűből, kakukkfűből, hagymából vagy csalánból készült tea. Fogyaszd ízesítetlenül, vagy édesítsd némi mézzel, ami csökkenti torokfájást és megnyugtatja az irritált garatot. 

 

Szükséges-e csillapítani a köhögést?

 

Ez mindig attól függ, hogy melyik típusról van szó. A hurutos változatnál ugyanis a szervezet a köhögéssel próbál megszabadulni a légutakban és a hörgőkben letapadt váladéktól. Ez a gyógyulás szempontjából elengedhetetlen, így a hurutos köhögést nem szabad csillapítani, hanem nyákoldással kell felgyorsítani a folyamatot.

 

A száraz köhögésnél viszont nincs váladékürítés, tehát itt lehet alkalmazni olyan módszereket, melyek csökkentik az intenzitását. 

 

Mindenesetre ha a köhögés hetek múlva sem csillapodik, akkor fordulj orvoshoz, mert komolyabb betegség is állhat a háttérben.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!