Július 12-én, csütörtökön vitatja meg soron kívüli ülésen a Futball Akadémia kérdését a képviselőtestület Rimaszombatban.

 

Mint arról már a Körképen korábban több alkalommal is beszámoltunk (itt és itt), a diósgyőri DVTK kezdeményezése alapján együttműködés jött létre Rimaszombat városa és Diósgyőr futballistái között. Ennek alapján Rimaszombatban komplex módon karolnák fel az ifjúsági futballt. Az ifjúság képzéséről a jövőben egy közös klub gondoskodna. Az anyagiakat és a szakmai hátteret a magyar fél adná, Rimaszombat városa pedig a futball-ingatlanjait.

 

Az együttműködés alapján az ingatlanokat felújítanák, azzal a céllal, hogy minden szempontból megfeleljenek a labdarúgás mai követelményeinek. A kitűzött határidő a 2019-es év vége. A magyar fél 4,5 millió eurót szán a cél megvalósítására.

 

 hirdetes_810x300  

A dolgok jelenlegi állása szerint a képviselőtestületnek két dokumentumot kell jóváhagyni. Az egyik az Együttműködési szerződés-javaslat, a másik pedig a – fontosabb – Társasági szerződés-javaslat. A testület legutolsó ülésén (erről itt írtunk) az Együttműködési szerződést jóváhagyta, de kiegészítette az ülésen elhangzott hozzászólalásokkal. Ezek a következők voltak:

 

  1. a magyar fél terjesszen elő releváns dokumentumot arról, hogy a pénz rendelkezésére áll
  2. az újonnan alakított cégnek legyen ügyvezetője Rimaszombatból is
  3. az építkezések menetére dolgozzanak ki részletes ütemtervet, hogy biztosítva legyen a futball folytonossága a városban
  4. rögzítsék a használati nyelvet a szlovák gyerekek és a magyar szakemberek között

 

A testület a másik szerződést, a Társasági szerződés-javaslatot nem hagyta jóvá, azt át kellett dolgozni a fentiek értelmében. Ennek megvitatására kerül sor a soron kívüli ülésen.

 

Miroslav Bitala helyi képviselő a tervezet előkészítésével megbízott személy Rimaszombat városa részéről. Kép: Mede Géza.

 

A két fél július 9-én, hétfőn találkozott egymással. A Körkép.sk ezzel kapcsolatban megkérdezte Miroslav Bitala városi képviselőt, aki egyben az előkészítéssel megbízott bizottság vezetője is.

 

„A megbeszélésünk értelmében három kérelem rendeződött, megvan a releváns dokumentum az anyagiak bemutatására, lesz Rimaszombatnak is ügyvezetője és az ütemterv is elkészült. A negyedik képviselői javaslatot mindkét fél konzultálta a központi szervekkel, ezek véleménye az, hogy ilyennel eddig nem találkoztak. Az átdolgozott Társasági szerződés-javaslat tehát el van készítve a csütörtöki ülésre a bizottság pozitív javaslatával, ám a képviselők döntésén fog múlni, hogy jóváhagyják-e azt.”

 

A Körkép.sk megkérdezte Jozef Šimko polgármestert is hogy látja, lesz-e akadémia Rimaszombatban?

 

„Remélem lesz. Ám a dolgok nem állnak a legfényesebben. Megoszlik a képviselők véleménye, és úgy látom, hogy nagyon a döntési határon mozgunk. Meglátjuk.”

 

A kérdésre, hogy mi lesz, ha nem hagyják jóvá a szerződést, a polgármester azt mondta:

 

„Akkor tovább fogunk tárgyalni a magyar féllel.”

 

A város vezetése. Kép: Mede Géza

 

Csütörtökön tehát soron kívüli ülésen dönt a Rimaszombati képviselőtestület a Futball Akadémia sorsáról. Eldöntik, hogy biztosítva lesz-e a fiatal futballisták jövője, vagy megmaradnak azok az áldatlan körülmények, amelyek között ezek a lelkes fiatalok (és apukáik) sportolnak.

 

Nem mindegy.

 

Mede Géza

Nyitókép: A szerző felvétele

További ajánlott írások:

 

Futball Akadémia épül Rimaszombatban?

 

Egy lépésnyire került a Rimaszombati Futball Akadémia jóváhagyása

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!