Nyitókép: cartoonmovement.com

 

A rendező országot az elmúlt években számos kritika marasztalta el a stadionokat építő vendégmunkások halálesetei, silány munka- és szálláskörülményeik, illetve az alacsony bérek miatt, amelyeket gyakran ki sem fizettek nekik.

 

Kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Ladarúgó Szövetség (FIFA) elnöke egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt.

 

„Úgy gondolom, hogy amit mi európaiak az elmúlt 3000 évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező 3000 évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni”

 

 hirdetes_810x300  

– fogalmazott szombati, al-rajjani sajtótájékoztatóján az 52 éves, olasz-svájci sportvezető. Hozzátette: szomorú a kettős mérce alkalmazása miatt.

 

Katart évek óta bírálják az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya ugyanakkor visszautasítja ezeket a vádakat, és reformokat vezetett be a munkavállalók biztonságának javítása és a szabályokat megszegő munkaadók megbüntetése érdekében.

 

Kép forrása: toonpool.com

 

Katar 2,8 milliós lakosságának csaknem 90 százalékát – főként az indiai szubkontinensről és Afrikából származó – bevándorlók teszik ki, akiknek jó része a vb infrastruktúrájával kapcsolatos építkezéseken dolgozott az elmúlt években.

 

„Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem” – mondta ugyanakkor a FIFA elnöke.

 

„Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen – és az igazat megvallva, Katar is.”

 

A dohai lakóhellyel is rendelkező Infantino hozzátette: nem érti, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat.

 

 

„Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás”

 

– fogalmazott, miután a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatóját: „Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam.”

 

A december 18-ig tartó vb vasárnap a Katar-Ecuador nyitómérkőzéssel veszi kezdetét.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!