A jelenlegi kormány programnyilatkozatában célul tűzte ki, hogy igazságosabb megoldást keres az egyházak finanszírozására – mondta a TASR hírügynökségnek Marek Maďarič. „Tudjuk, hogy ma Szlovákiában a meghatározó egyházak egyértelműen elutasítják az asszignációs adó formáját. A jelenlegi állapot fenntartását szorgalmazzák (…)” – mondta a kulturális miniszter. Maďarič kérte az egyházakat, hogy számoljanak be vagyonuk nagyságáról, ezt a kérést azonban nem mindenki fogadta el.

 

Jelenleg még mindig az államkasszából történő közvetlen támogatás megoldása mentén folynak a tárgyalások.

 

„Le kell fektetnünk a szabályokat, megerősíteni a jelenlegieket, vagy változtatni rajtuk. A lefolytatott egyeztetések kialakították a feltételeit annak, hogy a jövőben ez a kérdés rendeződjön.” – jegyezte meg a miniszter.

 

 hirdetes_300x300  

Maďarič az egyházak tevékenységét a társadalom szempontjából nélkülözhetetlennek tartja, ezért szerinte az állami költségvetésből mindenképpen kellene kapniuk bizonyos keretet. Jövő évre az egyházak és egyházi szervezetek részére már elkülönítettek csaknem 39 millió eurót a költségvetésből. Ebből az összegből nem csak a béreket és a járulékokat finanszírozzák, hanem az egyházi hivatalok fenntartását és a papok részére fenntartott nyugdíjasotthonokat is.

teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!