Már az első kereskedési hét ezermilliárdos veszteségeket hozott, évtizedek óta nem kezdődött olyan rosszul a tőzsdei év, mint az idén. – írja a Financial Times. Az elsődleges ok a kínai piac felfordulása.

 

A londoni gazdasági napilap kimutatása szerint a több mint hétezer globális vállalat részvényárfolyamaiból képzett FTSE All-World Index az idei első héten 5,6 százalékot zuhant, ez 2300 milliárd dollárt meghaladó piaci értékveszteségnek felel meg.

 

A lap szerint ez volt a legrosszabb ötnapos kereskedési évkezdet 1994 óta, amióta ezt az indexet jelenlegi formájában kialakították. A Financial Times kiemeli, hogy a széles merítésű amerikai S&P 500-as tőzsdeindex is 5 százalék körüli veszteséggel zárta az első hetet; ez a második legrosszabb évkezdet volt ennek az indexnek a történetében.

 hirdetes_300x300  

 

A lap idéz több alapkezelőt, akiknek egyöntetű véleménye szerint mindez az utolsó – ezúttal a feltörekvő térségben összpontosuló – szakasza lehet annak háromfázisú válságsorozatnak, amely 2007-ben kezdődött az amerikai hitelpiaci válsággal és 2010-es évek elején folytatódott az euróövezeti válsággal.

 

A kínai gazdaságból eredő globális kockázatokra nagy londoni befektetési és elemzőházak is felhívták már a figyelmet.

 

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays legfrissebb negyedéves felmérése is, amely szerint a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a következő tizenkét hónap fő világgazdasági kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását tartják.

 

Rosszul kezdődött az év a német tőzsdén is – a legrosszabb évkezdést jegyezték fel a történelmükben. A német részvényindex, a DAX az öt kereskedelmi nap alatt 8,32 százalékot esett, ami a legrosszabb hetet jelenti 2011-es augusztusi válság óta, amikor csúcspontjára ért az európai adósságválság. A fő ok, a kínai tőzsdei turbulenciák voltak itt is.

 

(MTI, TA3)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!