Áder János szerint sem közömbösség, sem igazodási kényszer, sem külső elvárások vagy múló divat okán nem rombolhatjuk le létünk alapját: a szüleinktől kapott tanítást, hitünket, nemzeti önazonosságunkat, összetartozásunk tudatát.

 

Részlet Áder János beszédéből:

 

Azokban az években, mikor az önhittségbe süppedt világ lassanként sodródott a háború felé, Kodály hitte, hogy a néphagyomány ismerete nemcsak erősebbé tesz, hanem nyitottabbá és elfogadóbbá is. Mert aki magára ismer népe hagyományaiban, az a másik értékeire is kíváncsi.

Kodály és Bartók: mindketten hittek egy olyan világban, ahol a nemzeti sajátosságok mind megférnek egymással, és bármelyik nélkül szegényebbek lennénk − mi mindannyian. Hittek egy olyan világban, ahol mindenkinek fontos a saját döntése, de megbecsüli a másét. Ahol mindenki tiszteli a másik igazát, de ragaszkodik a magáéhoz. Ahol minden egyediség érték, de minden kölcsönhatás természetes. Kodályék látták, hogy milyen tartást ad az ősi tudás átörökítése. Számukra a dallamok, a hagyományok évszázados változatlansága éppoly természetes volt, mint a békés együttváltozás.

Az I. világháború gyűlöletviharában gyűjtő munkájuk nemcsak kulturális, de politikai tapasztalatokkal is járt. A parasztok közt békesség uralkodik – gyűlölködést másfajtájúak ellen csak a felsőbb körök árasztanak” – írta Bartók Béla.

S hogy mit üzen mindez számunkra 2016 kezdetén?Azt, hogy a sokféleség egyetemes kincs. Hogy a velünk született vagy önként vállalt kötődéseink sokfélék lehetnek. És hogy sem közömbösség, sem igazodási kényszer, sem külső elvárások vagy múló divat okán nem rombolhatjuk le létünk alapját: a szüleinktől kapott tanítást, hitünket, nemzeti önazonosságunkat, összetartozásunk tudatát.

Forrás

 

 hirdetes_400x285  

A  magyar köztársasági elnök a diplomáciai testület hagyományos újévi fogadásán hétfőn a budapesti Művészetek Palotájában elhangzott köszöntőjében rámutatott: az elmúlt év eseményei sok esetben kikezdték az országok közötti párbeszédet, az új kihívásokra nehezen találtak válaszokat. Nehezen értettük meg egymást, mégis, időnként ráleltünk a közös hangra. 2016-ban erre a képességre nagyobb szükség lesz, mint valaha – emelte ki Áder János.
Hozzátette: a sokféleség egyetemes kincs, és „a velünk született vagy önként vállalt kötődéseink sokfélék lehetnek”.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!