Nagy Feró 1946. január 14-én született Letenyén. Szülei erdélyi menekültek voltak, azért érkeztek Magyarországra, mert édesapja nem akart a románok oldalán Magyarország ellen harcolni. Már a hatvanas évektől zenél, és punk bandák tagjaként áll színpadra. Elvégezte a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola erősáramú üzemmérnök szakát, de az államvizsgát halogatta, nehogy bevigyék katonának, ami végül – a diploma feláldozásával – sikerült is neki.

1971-ben csatlakozott a két évvel korábban alakult Csuka Mónika vezette lányzenekarhoz, a Beatrice-hez. A zenekar gyökeresen átalakult, Feró pedig feleségül vette Csuka Mónikát, akitől egy lánygyermeke született. Ismertté a Gyere, kislány gyere című számuk tette a Ricsét. 1978-ban rockbandává alakultak, melynek Feró lett a frontembere. A siker persze nem maradt el, és a közönség hamar a szívébe fogadta a csapatot. Az immár csak fiúkból álló együttes jellegzetes külsővel koncertezett: bőrszerkóban és babos kendővel a nyakban vagy a homlokon.

 

A szövegeik azonban nem tetszettek a pártvezetésnek, ezért bár rettenetesen népszerűek voltak, lemezük nem jelenhetett meg. 1981-ben feloszlottak, majd 1987-ben Feró újraélesztette az együttest. 1988-ban magánkiadásban végre megjelent első albumuk, az 1991-es Utálom az egész XX. századot című második lemezük pedig 40 héten keresztül szerepelt a Mahasz lemezeladási toplistáján, és az első helyre is feljutott. A lemezről a Beatrice máig legnagyobb slágere a 8 óra munka című dal lett. Országszerte telt házas koncerteket adtak. 1994-re az együttes gyakorlatilag elfogyott: Nagy Feró mellett csak Brúger László gitáros maradt az együttesben. Nagy Feró ezért ismét újjá szervezte a zenekart, és 1994-től hivatalosan is Új Beatrice néven működtek, változó felállással, később az „új” előtagot elhagyták.


A rendszerváltás után a politikába is belekóstolt, 1990-ben még köztársasági elnökjelölt is volt („Szakadt országnak szakadt elnököt!”), de maradt a zenénél, és mára a kereskedelmi tévék ügyeletes rockerévé vált. A tökéletes buli szerinte nem a képzett énekhangról szól, hanem arról, hogy a közönség jól érezze magát. Az énekes több televíziós produkcióban is feltűnt már, 2010-ben például mentor lett az X-Faktor tehetségkutató műsorban.

 hirdetes_400x285  

 

2005-ben önéletrajzi kötete jelent meg Boldog szép napok címmel. Továbbra is aktívan koncertezik, például a Szigeten is többé-kevésbé állandó résztvevő.

 

(MTI, wiki)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!