Szakértők szerint, még ha a Smer is nyer, nem biztos, hogy Robert Fico marad a kormány élén 2020-ig.

 

Az MVK ügynökség igazgatója szerint nem lenne meglepő, ha Fico hamarabb tenné le a lantot. Pavel Haulík szerint ugyanis, hogy a jelenlegi kormányfő már két évvel ezelőtt is „menekült” volna a köztársasági elnöki palotába. „Ez jelezheti, hogy a politikában megfáradt és kimerült.” – állítja. Ám mindez közel sem jelenti azt, hogy teljesen visszavonulna a politikától. Minden a választások eredményétől függ.

 

Pavol Marchevský politológus szerint nem kérdés, hogy a Smer nyeri a választásokat. A kérdés csak az, hogy mekkora fölénnyel. Az utóbbi időben úgy tűnik, mintha a a kormánypárt túllőtt volna a migráns ellenes nyilatkozatokkal a célon és egyre inkább kontraproduktívak a megnyilvánulásaik.

 

 hirdetes_810x300  

Az elemzők szerint a következő forgatókönyvek a legesélyesebbek:

  1. Ha a Smer 40 százalék felett szerez szavazatokat, vagy magas lesz a parlamenti küszöb alatt végző pártok aránya, egyszínű kormányt állíthat össze újra.
  2. A Smer koalícióra lép az SNS-el – ez a legvalószínűbb koalíció a választások után, ha a nemzeti párt visszajut a parlamentbe, hiszen Ficonak már van tapasztalata a párttal, az SNS pedig hálás lesz mindenféle koncért
  3. A Smer koalícióra lép egy jobboldali párttal, a KDH-val vagy a Most-Híddal. 2016-ban ugyanis Szlovákia lesz az EU soros elnöke, és Fico előnyben részesíthetné egy európai szemmel kevésbé „ciki” pártot koalíciós partnerének. Ez is nagyon valószínű forgatókönyv.
  4. Széles jobboldali koalíció – ami azért is mindközül a legvalószínűtlenebb, mert a félbohóc Matovič-csal nem szívesen ülnének sokan a jelenlegi ellenzékből egy kormányban. És még mindenki jól emlékszik a Radičová kormány szerencsétlenkedésére. Kivéve persze, ha a Sieť várakozáson felül teljesít.

 

(hnonline.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!