Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében azt állapította meg, hogy fokozódik az influenza aktivitása Európában. Az ECDC-nek nyolc ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország, valamint a szomszédos Szlovénia – számolt be földrajzilag kiterjedt influenza járványról.
 

 

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból döntően az Influenza A(H1N1) vírust mutatták ki. Ez a típus inkább a fiatalabbakra, egyébként egészséges felnőttekre veszélyesebb. A szintén megfigyelt A(H3N2) altípusú influenzavírus jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket.
 

 

A WHO jelentése kiemeli, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 2015/16-os szezonra kifejlesztett influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott influenza vírusokhoz. Ennek nyomán az influenza elleni védőoltás hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos, vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen.

 

 hirdetes_810x300  

 
Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

 

 

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!