Az életvitelszerűen Pozsonyban élők negyede, mintegy 150 ezer ember, nem rendelkezik állandó lakcímmel a városban, amely emiatt éves költségvetésének tizedét kitevő összegtől esik el.

 

A Pozsonyban állandó lakcímmel rendelkező lakosok száma a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adatai szerint 2014 végén mintegy 453 ezret tett ki, ugyanakkor az életvitelszerűen Pozsonyban lakó személyek száma ennél jelentősen magasabb.

 

A Pozsonyban élő, de ott állandó lakcímmel nem rendelkező személyek száma elérheti a 150 ezret, vagyis a Pozsonyban élő mintegy hatszázezer ember negyede „nem hivatalosan” lakik a városban.

 

 hirdetes_300x300  
BA_SME
Kép: sme.sk

A kialakult helyzet hátterében több tényező áll. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az elmúlt években munkalehetőséget keresve tízezrek költöztek Pozsonyba az ország kevésbé fejlett régióiból. Ezeknek a zömében a fiatalabb korosztályhoz tartozó tömegeknek csak a legritkább esetekben voltak meg az anyagi lehetőségeik arra, hogy akár jelzáloghitel segítségével is lakást vásároljanak Pozsonyban, amely a környező országok fővárosaival összehasonlítva a legmagasabb ingatlanárakkal rendelkezik.

 

Így a legtöbb „új pozsonyi” bérlakásokban, illetve albérletekben lakik. Ez viszont az állandó lakcím megváltoztatásával járó ügyintézés hosszadalmasságának, illetve annak köszönhetően, hogy a lakásokat bérbe adók a legtöbbször nem szívesen jelentik be albérlőjüket, a jelenlegi helyzet kialakulásához vezetett.
Az így kialakult helyzet azzal jár, hogy Pozsony költségvetése – különböző adók formájában – évente legalább mintegy 30 millió eurótól esik el.

 

Bratislava, 27.7. 2015. Byty. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pozsony. Kép: DennikN

 

Ez az összeg a város jelenlegi költségvetésének mintegy tizede, s jelentős kiesésnek számít, tekintve, hogy Pozsonynak a környező országok hasonló nagyságú városaihoz képest is alacsony a költségvetése.

 

MTI

Nyitókép: cas.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!