Robert Kaliňák belügyminiszter, a Smer-SD alelnöke beperli a Trend gazdasági hetilapot a legújabb vezércikkük miatt. Abban Zuzana Petková és Xénia Makarová újságírók azzal vádolják a belügyminisztert és Počiatek közlekedésügyi minisztert, hogy a hozzájuk közel álló cégek 80 millió euróval rövidítették meg az államkassza adójövedelmeit.

 

Az ügyben korábban már eljárás indult, az egész adócsalás még Robert Fico első kormányzása alatt történt. A Trend az aktuális kiadásában arra utal, hogy az ügyben a Smer politikusai is érintette.

 

A vizsgálati aktára emlékeztető dokumentumban ugyanis Robert Kaliňákot és Ján Počiateket is említik. A hetilap Milan Chovanec ügyvéd vallomására hivatkozik, aki egy bűnbanda élén állt.

 

 hirdetes_300x300  

Chovanec a „Robo“ és a „Kócos”( „Strapatý“) álneveket használja, és utal rá, hogy a két minisztert érti alattuk. Mindkettejüket a lehallgatott telefonbeszélgetésekben is megemlíti.  Chovanec vallomása alapján a Smer emberei részt vettek a csalások takarásában, az adóhivatalnál és a rendőrségen simytották el az ügyeket. Mindkét miniszter ezt tagadta.

 

A cikk megjelenése után Kaliňák azzal reagált, hogy beperelte a hetilap kiadóját, a News and Media Holdingot, melynek tulajdonosa a Penta pénzügyi csoport.

 

A Trend kiáll a megjelent cikk mellett. A főszereksztő, Oliver Brunovský állítja, hogy az információkat több forrásból szerezték, és azért döntöttek a publikálás mellett, mert a nyilvánosság száméra nagyon fontos anyagnak tartják.

 

A cikk nyomán az SaS listáján induló három politikus, Ondrej Dostál, Ivan Kuhn és Jakub Nedoba szintén feljelentést tettek a főügyészségen, a Nemzeti Kriminalisztikai Ügynökségen (NAKA) és a Nemzeti Korrupció Ellenes Egységnél, hogy vizsgálják ki pontosan a cikkben megfogalmazott vádakat.

 

(TREND.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!