A felmondásukat töltő nővérek többsége már talált munkát külföldön. A szakszervezet már több ajánlatot is kapott Csehországból, Ausztriából, Németországból, Svájcból, de Máltáról is. „Nagy veszteség ez Szlovákiának, a legszakképzettebb nővéreink mennek el,” nyilatkozta Iveta Lazorová a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek szakszervezetének elnöke.

 

Néhányan természetesen február elején bejelentkeznek majd a munkahivatalban, mivel néhány kórházban akkortájt telik le a felmondási határidejük. Lazorová nem pontosította, hogy mennyi nővér folytatja munkáját külföldön, sem azt, hogy mennyien jelentkeznek be a munkahivatalban. Február elején körülbelül 600 nővér hagyja el az eperjesi, zsolnai, nagyszombati, bajmóci és kassai kórházakat.

 
Az egészségügyi miniszter szerint a felmondások nem adnak okot aggodalomra, ezek csupán helyi problémaként kezelendő a zsolnai és eperjesi kórházakban, ahol a legtöbb nővér mondott fel. „Az egészségügyi ellátás biztosított, mind a két kórházban megadnak minden szükséges segítséget. Ugyanígy marad ez február elseje után is,” nyilatkozta Peter Bubla, a tárca szóvivője. A minisztérium és a kórházak továbbra is fenntartják ajánlatukat a felmondási idejüket töltő nővéreknek, miszerint szívesen nyújtanak jogi segítséget is, hogy felmondásukat visszavonhassák a 3300 eurós pénzbírság kifizetése nélkül.

 

Lazorová szerint a minisztérium nyilatkozatai nem helytállóak, február elseje után igenis kritikussá válik a helyzet az eperjesi, zsolnai és bajmóci kórházakban. „Ezekben a kórházakban a nővérek hiányozni fognak a műtétek során, de az olyan kulcsfontosságú osztályokon is, mint az ARO és a JIS”.

 hirdetes_300x300  

teraz.sk

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!