A magyar kormányfő vasárnap érkezett háromnapos hivatalos látogatásra a délkelet-ázsiai szigetországba, ahová a kormány több tagja is elkísérte. Hétfőn Orbán Viktort katonai tiszteletadással fogadták az elnöki palotában, ahol előbb négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott az indonéz köztársasági elnökkel.

 

A tárgyalásokat követő sajtónyilatkozatában Orbán Viktor a két ország együttműködésének lehetséges területei között említette a mezőgazdaságot, az IT-szektort és a vízgazdálkodást. Utóbbiról szólva jelezte: 34 helyen valósul meg Indonéziában magyar vízügyi beruházás.

 

Bécsben és Jakartában is üzletelünk

 

  hirdetes_300x300   

„A mai napon bebizonyosodott számomra, de egész Magyarország számára is, hogy nincs többé olyan sarka a Földnek – akármilyen messze is van az Magyarországtól -, ahol magyar üzletemberek ne tudnának jó üzleti kapcsolatokat, gyümölcsöző gazdasági együttműködést kialakítani és beruházásokat megvalósítani. A mai napon úgy érezzük, hogy Magyarország a világszínpadra is fellépett: nemcsak Bécsben, hanem Jakartában is képesek vagyunk üzleti együttműködést kialakítani” – mondta Orbán Viktor.

 

Joko Widodo indonéz államfő hatékonynak és barátinak nevezte a megbeszélést, amelyen megtárgyalták az együttműködési lehetőségeket, így a vízgazdálkodás területét és az ivóvízellátó rendszer fejlesztését. Emellett a megújuló energiaforrások területét, valamint a digitális gazdaságot emelte ki az együttműködés hangsúlyos színterei között.

 

Jakarta, 2016. február 1. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) és Retno Marsudi indonéz külügyminiszter (b4) megbeszélést folytat Jakartában 2016. február 1-jén. Balra Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttmûködésért felelõs államtitkára és Németh-Pach Judit nagykövet. MTI Fotó: KKM
Jakarta, 2016. február 1.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) és Retno Marsudi indonéz külügyminiszter (b4) megbeszélést folytat Jakartában 2016. február 1-jén. Balra Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttmûködésért felelõs államtitkára és Németh-Pach Judit nagykövet.
MTI Fotó: KKM

 

A nyilatkozatok előtt – a magyar kormányfő és az indonéz elnök jelenlétében – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a következő évekre szóló felsőoktatási csereprogramról, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig a halászat és az akvakultúra területén történő együttműködésről írt alá megállapodást.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!