Elsőfokú ár- és belvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna felső szakaszára az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd délelőtt – tájékoztatta a szervezet vezetője az MTI-t.

 

 

 

Németh József igazgató közölte: a csapadék és az olvadás hatására áradás kezdődött a Duna ausztriai szakaszán. Nagybajcsnál a folyó szintje meghaladja az elsőfokú készültségét, az éjszakai órákra pedig 520-540 centiméter körüli, a másodfokú készültségi szintet rövid időre elérő vízállással tetőzhet. A megemelkedett vízszint miatt a Vének-Dunaremete és a Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz Dunakiliti gátőrjárásán rendelték el a készültséget.
 

 

 hirdetes_810x300  

Gönyűnél 450-470 centiméteres vízállással várható a tetőzés. Az árhullám a Duna alsóbb szakaszán Komáromnál megközelíti majd az első fok szintjét, Esztergomnál pedig várhatóan már nem ér el készültségi szintet a vízállás.
 

 

A Rába vízállása a győr-moson-soproni megyeszékhelynél várhatóan a délutáni órákban meghaladja a 300 centimétert. A rakpart 430 centiméteres szintjét az éjszakai órákban rövid időre el is érheti a vízállás, de még így is készültségi szint alatt marad.
 

 

A Lajta legfelső szakaszán, a Schwarzán is kialakult egy kisebb árhullám, így Mosonmagyaróvárnál is áradásra kell számítani, de várhatóan szintén készültségi szint alatt marad a vízállás.
 

 

A belvíz miatt a Duna menti szakaszon és a Mosoni-Duna bal parti szakaszán van elsőfokú belvízvédelmi készültség.

 

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!