Kitört pénteken kora este Japán délnyugati részén a Szakuradzsima vulkán. A tűzhányó a szendai atomerőműtől mindössze 50 kilométerre található,

 

 

 

A japán meteorológiai hivatal (JMA) tájékoztatása szerint a Kjúsú szigetén lévő vulkán helyi idő szerint 18 óra 56 perckor lépett működésbe: narancssárga lávafolyamot lövell a magasba, miközben egy 2200 méter magas füstoszlop képződött a tűzhányó felett.

 hirdetes_810x300  

 

A hivatal narancssárga figyelmeztetést adott ki, az ötfokozatú skálán 3-as riasztási szintet, aminek értelmében például nem ajánlott a vulkán környékét megközelíteni.

 

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=fuN0IpW8mwU

 

 

December óta már több kisebb földrengést is tapasztaltak a helyszínen, de a nukleáris ügynökség ezeket „elhanyagolhatónak” minősítette. A szendai atomerőmű üzemeltetője cáfolta azt az állítást, hogy a vulkán mostani nagy erejű kitörése megzavarhatja a létesítmény normális működését.

 

Egyelőre nincs hír sebesültekről vagy károkról az NHK japán állami televízió jelentése szerint. A JMA az 1117 méter magas vulkán körüli területre  rendelt el.

 

A 600 ezer lakosú Kagosima kikötőváros közelében lévő tűzhányó többszöri kitörése miatt a helyi hatóságok két kisebb környező település lakóit evakuálták.

 

hirado.hu

Nyitókép: erdekesvilag.hu (a kép csak illusztráció)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!