Ma délután 3 órától került sor a komáromi Klapka téren arra a tiltakozó megmozdulására, mellyel a pedagógusok országos akciójához csatlakoznak a komáromi tanárok. A tüntetésen mintegy 400 ember vett részt: pedagógusok, de szülők, diákok és további szimpatizánsok is.

 

A Klapka téren felszólaltak a járási székhely ( és a járás magyar és szlovák iskoláinak tisztségviselői és pedagógusai, ugyanakkor elfogadta meghívást az ISU (Iniciatíva slovenských učiteľov-Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezése), a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, valamint a Diákhálózat és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának egy-egy képviselője is.

 

Tóth Gábor tanár nyitotta meg a mezmozdulást. Véleménye szerint a pedagógusok ma azért gyűltek össze, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek amiatt, ami hosszé évek óta történik, illetve nem történik az oktatásban. Hozzátette: Szlovákiának nincsenek komoly nyersanyagforrásai, sem tengerpartja, ezért csak a kiművelt főkkel és a tudással válhat versenyképessé.

Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése mozgalom (ISU) két aktivistája is felszólalt, akik elmondták: azt a mintegy 14 500 tanárt és 950 iskolát képviselik, akik csatlakoztak a sztrájkhoz, egyben  szolidaritásukat fejezték ki a tiltakozó magyarországi pedagógusokkal is.
Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke hangsúlyozta: az ISU felvállalta a magyar tannyelvű iskolák követeléseit is, elsősorban ami az anyanyelv oktatásának a kibővítését és a kisikolák megtartását illeti. Jókai megfogalmazása szerint „a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók a társadalom mostohagyerekei”, ezért mielőbb változás kell.

 

 hirdetes_400x285  

A résztvevők a Megye utcán, a Kertész utcán, a Kossuth téren és a Jókai utcán át vonultak fel követeléseik érvényesítése céljából. A felvonulás a Klapka téren ért véget, ahol a résztvevők elénekelték a tudás és a műveltség himnuszaként számon tartott „Gaudeamus Igitur”-t.

 

Komáromban az elmúlt napokban a legtöbb alapiskola csatlakozott a sztrájkhoz, legtovább, három napig a Munka utcai Alapiskola volt zárva, a Marianum Egyházi Iskolaközpontban két-, a Jókai Mór Alapiskolában egynapos sztrájkot hirdettek; a magyar alapiskolák közül egyedül az Eötvös utcaiban nem szünetelt a tanítás. A város szlovák alapiskolái más-más formában és terjedelemben, de szintén csatlakoztak a kezdeményezéshez.

 

A Komáromi járás legnagyobb magyar iskolája, a Selye János Gimnázium is csatlakozott a sztrájkhoz, ahol csütörtökön szünetelt a tanítás.

Nyitókép: Diákhálózat fb oldala

(Körkép.sk, Új Szó)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!