Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is közlemény útján ítélte el vasárnap az észak-koreai rakétakilövést.

 

Stoltenberg az ENSZ BT határozatainak közvetlen megsértésének nevezte a történteket, Mogherini szerint pedig Phenjan nyíltan és súlyosan megsértette kötelezettségeit. Mogherini felszólította az észak-korai vezetést, hogy kezdjen párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

 

Nézegess bizarr fotókat az észak-koreai diktátottól.

 

Stoltenberg közleményében emlékeztet, hogy az ENSZ BT többször felszólította Phenjant, hogy függessze fel valamennyi, ballisztikus rakétaprogramhoz kapcsolódó tevékenységét, tartsa tiszteletben a korábban hirdetett kilövési moratóriumot, és ne hajtson végre semmilyen nukleáris, vagy ballisztikus rakétatechnológiával kapcsolatos kísérletet.

 hirdetes_810x300  

 

Észak-Korea lépései fenyegetik a békét

 

„A NATO továbbra is felszólítja az észak-koreai hatóságokat, hogy tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek, ne lőjenek ki ballisztikus rakétákat, ne fenyegetőzzenek kilövéssel, és tartózkodjanak a további provokatív lépésektől” áll a főtitkár közleményében.

 

raketakiloves
Kép: businessinsider.com

 

Federica Mogherini emlékeztet, hogy Észak-Korea január elején ” rendkívül komoly és jogellenes” kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

 

„Ezek a lépések közvetlen fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére, a biztonságra a térségben s azon túl is. Tovább növelik a feszültséget a Korea-félszigeten, ami mindenkinek kárára válik” – állapítja meg Mogherini.

 

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

 

Az olasz politikus hangsúlyozza, hogy Phenjannak teljes mértékben, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul fel kell hagynia ballisztikus rakéták, nukleáris és más tömegpusztító fegyverek fejlesztésével. Észak-Koreának minden olyan intézkedéstől tartózkodnia kell, ami növeli a Koreai-félsziget feszültségét – hangsúlyozta a főképviselő, aki arra szólította fel az észak-koreai vezetést, hogy kezdjen hiteles és érdemi tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel, különös tekintettel a félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokra.

 

Federica Mogherini tudatta: az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap rendkívüli ülést tart az ügyben.
Észak-Korea vasárnap délelőtt lőtt ki nagy hatótávolságú rakétát, amivel az észak-koreai állami tévé szerint sikeresen pályára állítottak egy műholdat. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán szerint azonban a kilövés valódi célja a ballisztikus rakéta tesztje volt. Mindhárom ország elítélte a kilövést, egyben kezdeményezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését az ügyben.

 

A BT magyar idő szerint délután ötkor ül össze. Ban Kimun ENSZ-főtitkár már reagált; felszólította az észak-korai vezetést, hogy hagyja abba provokatív akcióit.

 

MTI

 

Nyitókép: telegraph.co.uk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!