Az élelmiszeripari kamara elnöke, Daniel Poturnay cáfolta Jahnátek földművelésügyi miniszter szavait, aki azt állította, nő a hazai élelmiszerek aránya a boltokban. Poturnay ezt a GfK Slovakia vállalat felmérésével támasztotta alá, amely szerint az elmúlt öt évben 50 százalékról 40-re csökkent a szlovákiai élelmiszerek aránya.

 

“Az idei évben még csak most fogjuk a felmérést elvégezni. Azt várjuk, hogy az üzletek megváltoztatják a hozzáállásukat a hazai beszállítókhoz, ezzel pedig a felmérés eredményei is javulnak.” – hangsúlyozta a kamara elnöke.

 

Jahnátek korábban azt nyilatkozta, hogy a hazai élelmiszerek aránya 2015 második félévében 62,5 százalékot tett ki, míg az első félévben 62,4-et. Poturnay szerint a minisztérium felmérési módszere teljesen mást mutat, mint amit Jahnátek állít. A mezőgazdasági minisztérium ugyanis azt vette alapul, hány százalékát teszik ki az élelmiszerláncok forgalmának az eladott szlovák élelmiszerek. Ez pedig csak azt mutatja, hogy a kereslet növekszik a hazai termékek iránt, és nem azt, hogy a termékek aránya is a polcokon.

 

 hirdetes_810x300  

Az élelmiszeripari kamara saját felmérését február 24-én hozza teljes egészében nyilvánosságra, melyből kiderülni, hogy „korántsem olyan rózsás a helyzet”, mint ahogy azt a minisztérium állítja.

 

(TASR)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!