Kína egy fejlett föld-levegő rakétarendszert telepített egy dél-kínai-tengeri szigetre. Tajvan és az USA tisztségviselői a térségbeli feszültség enyhítésére hívták fel a figyelmet. A szóban forgó Woody-sziget már 40 éve Kína fennhatósága alatt áll.

 

Kína komoly érdekeltségekkel rendelkezik a térségben, több mint 5 000 milliárd dollár értékű külkereskedelmet bonyolít a Dél-kínai-tengeren keresztül évente. A megszerzett szigeteken Kína infrastruktúrát, logisztikai központokat létesít, illetve számos mesterséges szigetet hozott létre nem csak kereskedelmi, de katonai megfontolásból is.

 

Kínai illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy Kína nem fog fegyverkezni a térségben, de ez nem jelenti azt, hogy nem állít fel védelmi állásokat.

 

 hirdetes_400x285  

A Dél-kínai tengeren Tajvan, Kína, Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Vietnam között folyamatosan folynak a viták a térség apró szigeteinek birtoklásáról, ám az utóbbi időben a feszültség megnőtt a felek között. A kínai terjeszkedés az USA szerint veszélyezteti a térségben a szabad hajózás feltételeit, ezért jellemző a régióban az amerikai katonai jelenlét, amit természetesen Kína provokációnak tart.

 

Reuters.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!