2015 legjobb hírfotóját az öt éve Magyarországon élő Warren Richardson ausztrál fotóriporter készítette. Az Egy új élet reménye című, mindeddig nem publikált fényképen egy férfi látható, amint a sötétség leple alatt kisbabájával épp átbújni készül a gyorstelepítésű drótakadály alatt.

 

 

 

A múlt év legjobb sajtófotójának választott fénykép 2015. augusztus 28-án éjszaka készült Röszkénél.

 hirdetes_300x300  

 
Richardson saját elmondása szerint csak a Hold fényét használhatta a felvételhez. Így fogalmazott: „Nem lehetett vakuzni, mialatt a rendőrök ezeket az embereket keresték, mert akkor elárultam volna őket”.

 

 

warrenri
Az ausztrál Warren Richardson képe nyerte el a fődíjat és az Év Sajtófotója díjat hírkép egyedi kategóriában az 59. World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen.

 

A 47 éves szabadúszó fotós már ötödik éve él Budapesten – írta a British Journal of Photography. A díjnyertes felvétel akkor készült, amikor Richardson már öt napja táborozott a határon.

 

 

A zsűri elnöke, Francis Kohn, az AFP francia hírügynökség fotóigazgatója szerint a fődíjas fénykép egyszerűségénél fogva nagy hatású. „A maga egyszerűségében, főleg a szögesdrót szimbóluma által juttatja kifejezésre erejét” – mondta. Szerinte már az előválogatásnál tudták, hogy egy jelentős fotóról van szó.

 

 

Szergej Ponomarjov orosz fotós szintén a The New York Times-nak dolgozott díjnyertes sorozatán, mely a Leszbosz szigetére érkező migránsok európai országokon át vezető útját kísérte végig.

 

 

lesz
Az orosz Szergej Ponomarjovnak a The New York Times amerikai napilap számára készített képe, amely első díjat nyert az általános hírkép sorozat kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen Fotó: MTI/EPA/World Press Photo/Szergej Ponomarjov

 

A hírkategóriák további díjazott képei az augusztusi tiencsini robbanást, az áprilisi nepáli földrengést, az azt követő lavinát, mely az Everest alaptáborára zúdult, a Charlie Hebdo elleni terrortámadás utáni tüntetéseket, valamint erőszakos hondurasi bandákat ábrázolnak.

 

 

A zsűri 21 ország 41 fotográfusát díjazta nyolc kategóriában, a versenyen 128 ország 5775 fényképésze indult csaknem 83 ezer képpel.

 

 

MTI

 

Nyitókép (Warren Richardson): MTI/EPA/Koen Van Weel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!