Eltűnt radioaktív anyag került meg Irakban, egy Zubair városhoz közeli benzinkúton. Korábbi feltételezések szerint az Iszlám Állam lopta el, hogy fegyverként használja fel.

 

A Reuters hírügynökség értesülései szerint egy különleges védett tartóban akadtak rá a hatóságok a hordozható számítógép nagyságú radioaktív energiaforrásra, a tartó nem sérült meg, sugárzásnak nem volt nyoma.

 

A radioaktív anyagot még múlt héten lopták el egy amerikai érdekeltségű olajcég telepéről Basra városától délre. Az egyelőre tisztázatlan, hogy a svájci SGS csoport tulajdonában lévő elem hogyan került az eltűnése helyszínétől mindössze 15 kilométerre lévő benzinkútra. Az  anyag egyébként gammasugárzást bocsát ki és ipari radiográfiai feladatokat lát el a gáz- és olajvezetékek anyagának tesztelésében.

 

 hirdetes_300x300  

Az anyag 2. kategóriás radioaktív sugárzásforrás a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) skáláján, ami azt jelenti, hogy a tároló sérülése esetén maradandó károsodást okozhatott volna a közvetlen környezetében lévő személyek számára, és végzetes dózisú sugárzást kaphatott volna az, aki több órán keresztül érintkezik vele.

 

Az SGS és az érintett amerikai olajcég, a Weatherford egyaránt tagadta felelősségét az anyag eltűnésében.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!