Kínai kutatók egerektől nyert embrionális őssejtekből működőképes spermiumokat hoztak létre kizárólag laboratóriumi körülmények között. Úgy vélik, úttörő jelentőségű módszerük idővel a férfi terméketlenség kezelésének megoldásához vezethet.

 

 

A Cell Stem Cell című amerikai szakfolyóiratban közölt eredmények szerint a laboratóriumi körülmények között létrehozott spermiumok felhasználásával egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra, amelyek felnőve ugyancsak egérapák és egéranyák lettek.

 

 hirdetes_400x285  

 

A Nancsingi Orvostudományi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének munkatársai a jövőben más állatok, egyebek közt főemlősök bevonásával akarják tesztelni a módszert a lehetséges kockázatok felméréséhez, előkészítve a terepet a humán próbák számára.

 

 

„Amennyiben bebizonyosodik, hogy biztonsággal és hatékonyan alkalmazható embernél, akkor eljárásunkkal teljesen működőképes spermát tudnánk létrehozni a mesterséges megtermékenyítési módszerekhez és lombikbébi programokhoz” – húzták alá a szakemberek.

 

 

MTI

Nyitókép: AFP (illusztráció)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!