Eredménytelenül zárultak az athéni kormány és a Görögországot hitelező EU-s tagállamok képviselőinek tárgyalásai, fennáll annak a lehetősége, hogy miközben az országban feltorlódó bevándorlók miatt humanitárius katasztrófa fenyeget, kiújul az adósságválság is – írja a Napi.hu.

 

Az EU-s pénzügyminiszterek tanácsa eredménytelenül záródott, legalábbis így értékelte a görög sajtó. Ezzel azonban nem oldódott meg Görögország problémája, aki nem csak a migránsáradattal küszködik, hanem gazdasági válság küszöbén áll.

 

Naponta zajlanak tüntetések az gazdaság minden rétegében, mezőgazdászoktól az újságírókig. Athén újra IMF hitelre szorul, de Görögország egyes szakértők szerint a migránsválságot burkoltan arra használja, hogy az EU elengedje a neki folyósított hitelt, amelyhez 2011-ben Szlovákia is hozzájárult, és amely a Radičová-kormány bukását okozta.

 

  hirdetes_300x300   

Görögország 480 millió eurót követel 100 ezer migráns ellátására, ami fejenként 4800 eurót jelent. A görög hadsereg szóvivője szerint a katonaság tízezer ember élelmezésében segédkezik. Több ezer további menekültet egyházi szervezetek látnak el. A kormány élelmiszer- és gyógyszeradományokat kért a magánadományozóktól.

 

Az athéni kormány tapasztalatai szerint a Törökországból érkező emberáradat nem csökkent annak ellenére, hogy a NATO hadihajókkal erősítette meg a török határőrséget. Nem sikerült útját állni az embercsempészetnek – kedden is ezer ember szállt partra görög földön.

 

Napi.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!