A világon csaknem 16 millió olyan 6 és 11 éves közötti lány él, akik a jelenlegi tendenciák alapján soha nem fognak iskolába járni. Számuk kétszerese az oktatásból kimaradó hasonló korú fiúkénak. A két nem közötti szakadék elsősorban az arab világban, Fekete-Afrikában és Dél-, valamint Nyugat-Ázsiában a legszembetűnőbb – derült ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jelentéséből.

A Szaharától délre fekvő afrikai országokban 9,5 millió olyan lány van, aki valószínűleg soha nem fog iskolapadba ülni, míg a fiúk esetében ötmillióról kell elmondani ugyanezt. A fiúk és lányok közötti különbség még jobban tetten érhető Ázsia déli és nyugati részén, ahol számos arab ország is található. Ebben a térségben egymillió fiúval szemben négymillió olyan lány van, aki soha nem fog szervezett keretek között tanulni.

 

Az ENSZ szakosított intézményének vezetője hangsúlyozta: „minden szinten dolgozni kell annak érdekében, hogy  az egyenlőséget és az integrációt tegyük az egész politika tengelyeivé oly módon, hogy minden lány – éljen bármilyen körülmények között – menjen iskolába, tanuljon, és független állampolgár váljék belőle”

 

 hirdetes_400x285  

MTI

Nyitókép: UNESCO

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!