A francia gazdasági miniszter szerint ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, az több kétoldalú megállapodás azonnali megszűnésével járna, és ennek egyik következménye lehet az is, hogy a brit oldalra települ a migránsok calais-i tábora – közölte az MTI.

 

Emmanuel Macron a Financial Timesnak kijelentette: Brexit esetén megszűnhetne az a 2003-ban kötött kétoldalú megállapodás, amelynek alapján jelenleg a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó kompforgalmat, és a francia parton tarthatják azokat az utasokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik.

 

Macron a londoni gazdasági napilapnak adott, csütörtökön ismertetett interjúban úgy fogalmazott, hogy ebben az esetben a Nagy-Britanniába átjutni szándékozó migránsok tábora „már nem Calais-ban lenne”.

 

 hirdetes_810x300  

Kijelentette azt is, hogy Brexit esetén Franciaország „piros szőnyeggel” várná a londoni Cityből „menekülő” pénzügyi szolgáltatási cégeket. Ezzel ki nem mondva, de egyértelműen David Cameron brit miniszterelnök egy korábbi kijelentésére vágott vissza. Cameron ugyanezt a kifejezést használta 2012-ben, amikor Londonba invitálta a francia kormány akkori adóemelési intézkedései miatt esetleg áttelepülni szándékozó francia vállalatokat.

 

A francia gazdasági miniszter a csütörtöki interjúban kilátásba helyezte azt is, hogy Brexit esetén Nagy-Britannia elveszítené teljes körű hozzáférését az EU egységes belső piacához.

 

MTI

Nyitókép: A Calais-i „dzsungel” még a lebontása előtt. Forrás: breaking911.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!