Régészek fellelték és felszínre hozták annak a kínai uralkodónak a koporsóját, aki 2000 évvel ezelőtt 27 napig volt a trónon, és a kínai történelemben Hajnun őrgrófjaként vált ismertté.

A történészek biztosak abban, hogy a kelet-kínai Csianghszi tartomány székvárosához, Nancsanghoz közeli, öt éve felfedezett sírhely Liu Ho temetkezése helye, a koporsó az egykori uralkodó földi maradványait tartalmazza. Erre utal a mellette talált pecsét is, rajta a császár neve.

 

 
A koporsót januárban emelték ki a föld alól, majd laboratóriumban vizsgálták. Az ásatások korábbi szakaszában egy másik pecsétet is találtak „Liu mester pecsétje” felirattal, valamint aranyból készült érméken és bambusztárgyakon szereplő feliratok is utalnak a sír gazdájára.

 

 hirdetes_300x300  

 

A Kr. e. 92-ben született Liu a virágzó Han-dinasztia legnagyobbnak tartott uralkodója, Vu császár unokája volt. Ötéves korában, amikor apja meghalt, a mai Santung tartományi Lajcsou hercege lett. Nagybátyja halála után, Kr.e. 74-ben lett uralkodó, de állítólag alkalmatlansága miatt az akkori uralkodói klán békés trónfosztást követően visszaküldte Csangjiba. Tíz évvel később Hszuan császár tette meg Hajnun őrgrófjának.

 

 

A leletek annyira jelentősnek bizonyultak, hogy a kulturális örökségvédelmi hivatal igazgatója utasítást adott, készítsék elő jelölését az UNESCO világörökségi listájára.

 

 

MTI

Nyitókép: AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!