Megnyílt az MTI fotósainak kiállítása Füleken a Vármúzeumban.

 

„Magyar szemmel a Kárpát-medencében” címmel nyílt meg kiállítás a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) magyarországi és határon túli fotóriportereinek képeiből pénteken a Füleki Vármúzeumban.

 

A tárlat megnyitóján Gazsó L. Ferenc, az MTI igazgatója arról beszélt, hogy ha a határon túli nemzetrészek mutatkoznak be egy retrospektív kiállításon, akkor mindig mindenki a hagyományokat, a népviseletet, a kicsit múltba vesző, de még átörökített szépséget emeli ki, ami méltán jellemzi ezeket a területeket, és büszkék lehetünk arra, hogy az ott élők őrzik a magyarságukat.

 

 hirdetes_810x300  
Fülek, 2016. március 11. Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóság vezetõje (b) beszédet mond, mellette Titton Viktória, a vármúzeum igazgatója a Magyar szemmel a Kárpát-medencében címû fotókiállítás megnyitóján a füleki vár Bebek-tornyában 2016. március 11-én. Az MTI fotóriporterei képeibõl összeállított kiállítás május 12-ig tekinthetõ meg. MTI Fotó: Komka Péter
Fülek, 2016. március 11.
Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóság vezetõje (b) beszédet mond, mellette Titton Viktória, a vármúzeum igazgatója a Magyar szemmel a Kárpát-medencében címû fotókiállítás megnyitóján a füleki vár Bebek-tornyában 2016. március 11-én. Az MTI fotóriporterei képeibõl összeállított kiállítás május 12-ig tekinthetõ meg.
MTI Fotó: Komka Péter

 

Mint kifejtette, megjelenik ez is a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyről és a Vajdaságról szóló 74 alkotásban, de éppúgy láthatók például a csantavéri búcsú mulattató részletei vagy az a modern képsorozat, amely azt mutatja be, hogyan élnek, buliznak, hogyan mernek fiatalok lenni az állandó fenyegetettségben élő ungváriak.

 

Fulek Varmuzeum
Fülek, Vármúzeum. Kép: palocut.hu

A Füleki Vármúzeum Bebek-tornyába látogatók fotókat láthatnak többek között a felvidéki várakról, a salánki kádárok munkájáról, az őrszigeti kéttannyelvű iskoláról, és megnézhetik a legmodernebb technika eredményét, a drónnal készített légi felvételeket Erdély városairól.

 

A felvételeket Komka Péter, Balázs Attila, Czeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd, Máthé Zoltán, Baranyi Ildikó, Haáz Sándor, Kátai Edit, Veres Nándor, Molnár Edvárd, Kovács Tamás és Varga György készítette.
A tizenkét fotóriporterről Gazsó L. Ferenc azt mondta, azért tudnak jó helyen, jó időben lenni, mert elhivatottak, felkészültek, és rendkívül érzékenyek.

 

Fulek
Fülek látképe. Kép: felvidek.ma

A magyar és szlovák nyelvű pénteki rendezvényen nyitották meg a füleki várban a „Gömör-Kishont és Nógrád várai” című tárlatot is. Alexander Botos, a tárlat kurátora, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum régésze elmondta: a régiók várainak történelmét, a területükön folytatott kutatásokat, illetve a várak mai állapotát mutatják be a látogatóknak.

 

Fotókon kívül kiállítják a régészeti kutatások során feltárt őskori és középkori leletanyag egy részét is, többek között a füleki alsóvár területéről származó leletekkel.

 

Fülek, 2016. március 11. A Magyar szemmel a Kárpát-medencében címû fotókiállítás a füleki vár Bebek-tornyában 2016. március 11-én, a megnyitó napján. Az MTI fotóriporterei képeibõl összeállított kiállítás május 12-ig tekinthetõ meg. MTI Fotó: Komka Péter
Fülek, 2016. március 11.
A Magyar szemmel a Kárpát-medencében címû fotókiállítás a füleki vár Bebek-tornyában 2016. március 11-én, a megnyitó napján. Az MTI fotóriporterei képeibõl összeállított kiállítás május 12-ig tekinthetõ meg.
MTI Fotó: Komka Péter

 

A fordításról is gondoskodó Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója elmondta, e két kiállítással egyben a turistaszezont is megnyitják a várban. Tájékoztatása szerint tavaly közel 21 ezren keresték fel a felvidéki vármúzeumot, és mivel idén néhány újdonságot terveznek, remélik, hogy még több látogatót csábítanak Fülekre.
A kiállítások május 12-ig tekinthetők meg.

 

MTI

 

Nyitókép: gomorilap.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!