Nem minden menekült marad Németországban, az irakiak közül például havonta háromezren térnek vissza hazájukba – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a Baden-Württemberg tartományi Aalenben, pártja egy választási gyűlésén az MTI közlése szerint.

 

A vasárnapi tartományi (Landtag-) választásra készülő Kereszténydemokrata Unió  (CDU) rendezvényén a pártelnök-kancellár kiemelte, hogy az Irakba visszatérők száma emelkedő tendenciát mutat.

 

Az emberek hazamennek, amint otthonuk felszabadul az Iszlám Állam terrorszervezet uralma alól, ezért tovább kell küzdeni a polgárháború sújtotta Szíria és Irak stabilizálásáért, a harcok befejezéséért – tette hozzá Angela Merkel.

 

 hirdetes_400x285  

A családegyesítés lehetőségének korlátozására utalva megjegyezte, hogy a hazatérők között vannak, akik azért távoznak Németországból, hogy ismét családjukkal legyenek, hiszen rokonaik „hosszabb ideig nem tudnának Németországba jönni”.

 

Ezzel szemben több biztonságpolitikai szakértő azt állítja, hogy a Németországba eljutó migránsok egy jelentős része egyszerűen felszívódik a fekete gazdaságban, ettől kezdve pedig nem hogy önszántából nem megy el, de kitoloncolni sem könnyű, tekintve, hogy nem ismert tartózkodási helye. A tavaly Európába érkezett migránsok számát 1,4-1,7 millió főre becsülik.

 

Az utóbbi hetekben a CDU támogatottsága gyengült az ország délnyugati részén fekvő tartományban, 1952 óta először nem rendelkezik majd többséggel. Ugyanakkor a CDU gyengülésében a menekültválságnak is szerepe van, ezt jelzi a szövetségi kormány válságkezelő tevékenységét élesen elutasító Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése. A mostani választások Merkel pozícióját alapjaiban rengetheti meg.

 

MTI

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!