Az elmúlt tíz évben folyamatosan nyílik az olló a magyar és a szlovák választói kedv között – a magyarok rovására. Bár a rendszerváltás óta folyamatosan csökkent a részvételi arány a parlamenti választásokon, az utóbbi két alkalommal az országos részvételi arányok javultak. Sajnos azonban ez nem igaz a magyarlakta járásokra.

 

Az alábbi grafikon jó mutatja, hogy 2010 óta a felvidéki magyar választók részvétele a voksoláson folyamatosan csökkent, míg a szlovák választóké folyamatosan növekszik.

 

megosztottsag_valasztoi_kedv
2010 óta a felvidéki magyar választók részvétele a voksoláson folyamatosan csökken

 

Míg 2006-ban a 17 magyarlakta járásból 9-ben volt az országosnál alacsonyabb részvételi arány, addig 2012-ben 14, 2016-ben pedig már 15 járásban.

 hirdetes_300x300  

 

Az elmúlt tíz évben a legnagyobb mértékben a dunaszerdahelyi, nagyrőcei és komáromi járásokban csökkent a választói kedv. Kizárólag azokban a járásokban átlagon felüliek a részvételi adatok, ahol nagyobb a szlovák lakosság részaránya.

 

A választói kedv alakulása a magyarlakta járásokban
A választói kedv alakulása a magyarlakta járásokban

 

 

A megosztottság rányomja bélyegét a választások eredményeire

 

Szakértők szerint az alacsony részvétel okozta, hogy az MKP nem jutott be a parlamentbe és a Most-Híd vegyespárt gyenge szereplését is. A választási részvétel romlása a magyarság körében pedig épp a Most-Híd megalakulása óta szembetűnő.

 

A 2016-os választás eredményei nagymértékben bonyolították a helyzetet. A Most-Híd gyenge eredménnyel, de parlamentben van, az MKP parlamenten kívül. Ugyanakkor meglepően jó eredménnyel szerepeltek a szlovák szélsőségesek.

 

Bugár Béla azon véleményével, hogy az előrehozott választásokkal nagy valószínűséggel Kotleba és pártja, az ĽSNS nyerne a legtöbbet, egyes szakértők egyetértenek (pl. Öllös László). Ugyanakkor az SNS-szel és a Robert Fico vezette Smerrel megalakított kormány Bugár pártjának bukásával fenyeget.

 

Lesz magyar politikai egység?

 

Bár hétfőn az MKP lemondta a Most-Híddal korábban egyeztetett találkozót, a párt vezetősége hangsúlyozta, hogy a kommunikációt a felvidéki magyarok érdekében érdemes fenntartani a vegyespárttal.

 

Jelenleg senki sem tudja megmondani, hogy lesz-e egységes képviselete a szlovákiai magyaroknak, illetve azt sem, hogy ez hogyan áll majd össze. Annyi biztos, hogy a számok szerint is szükség van rá.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: entrepreneur.com/útelágazás/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!