Nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát csütörtökön a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége azzal kapcsolatban, hogy szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek aktivistái március 13-i ungvári vonulásuk során élesen magyarellenes, a magyar etnikum elpusztítására buzdító jelszavakat hangoztattak.

 

A magyar szervezet aggodalmának ad hangot azon „szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek március 13-án tanúsított magatartásával kapcsolatban, amelyeknek az aktivistái élesen magyarellenes, a magyar etnikum kipusztítására buzdító jelszavakat hangoztatva vonultak Ungváron”.

 

Félelemkeltés

 

 hirdetes_810x300  

A KMKSZ úgy véli, hogy az efféle magatartás a félelemkeltést és a nemzetiségek közötti béke megbontását célozza, s mint ilyen, sérti Ukrajna törvényeit és az ország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit.

 

ukrajna2
Kép: ukrajna.ma

 

„Mindez ellentétes Ukrajna alkotmányával, és hátráltatja az ország Európai Unióhoz való közeledését” – emlékeztet a nyilatkozat, amelyben a KMKSZ jelzi, hogy a rendvédelmi szervekhez fordul az ügy kivizsgálása érdekében.

 

A Petőfi-szobornál skandáltak

 

Paramilitáris nacionalista szervezetek, köztük a kárpátaljai Karpatszka Szics, a Jobboldali Szektor, az Azov és Ajdar terepszínű katonai uniformist viselő mintegy száz aktivistája vasárnap fáklyás felvonulást tartott Ungváron abból az alkalomból, hogy Huszton 1939. március 15-én kiáltották ki a néhány napig létező Kárpát-Ukrajna államot.

 

Az UNN ukrán hírügynökség portálján szerdán közzétett, de időközben eltüntetett videofelvétel tanúsága szerint az Ungvár belvárosában álló Petőfi-szobor mellett elvonuló nacionalisták egyebek mellett azt skandálták, hogy Késhegyre a magyarokkal!. A megmozduláson a szélsőségesek határozott fellépést ígértek a szerintük Kárpátalját

 

Ukrajnától elszakítani szándékozó magyar szeparatistákkal szemben.

 

MTI/Karpatalja.ma

 

Képek: karpatalja.ma

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!