Ahelyett, hogy tiszteletben tartaná a választások eredményét, Igor Matovič a szlovák politika majdanizációját indítaná el (a majdani forradalom a korábbi ukrán elnök, Viktor Janukovics és az őt körülvevő oligarchák ellen robbant ki 2013 decemberében – a szerk.megj.). Legalábbis ezt vetette az OĽaNO-NOVA vezetőjének szemére Marek Maďarič, a Smer-SD alelnöke a közszolgálati televízió 5 perc múlva 12 című műsorában.

 

Maďarič ezzel az alakuló kormány elleni pénteki pozsonyi tüntetésre és Matovič éles bírálataira célzott. A Smer-SK alelnöke szerint a választások után a politikai paletta két felé oszlott: politikusokra, akik az együttműködés mellett döntöttek, és politikusokra, akik gyűlöletet keltenek. Az utóbbiak közé sorolta Matovič-ot is. „Mivel, ahogy láthatjuk, mekkora hisztériakeltés folyik, még nagyobb felelőségünk van és még nagyobb nyomás alatt vagyunk, hogy minél hamarabb megegyezzünk, és minél hamarabb megmutassuk, hogy Szlovákiának normális kormánya lesz, amely normálisan fog kormányozni” – indokolta a koalíciós tárgyalások rendkívüli gyorsaságát Marek Maďarič.

 

„A Most-Híd és a Sieť megvezetett választói, 3000 ember, munka után eljönnek a Szlovák Nemzeti felkelés térre, és azt mondják, nem árulást akarnak, hanem kormányt, és Maďarič szerint ők azok, akik feldúlják Szlovákia demokratikus elveit – reagált a Smer alelnökének szavaira Matovič, majd hozzátette, hogy Bugár és Béla és Radoslav Procházka rombolták le a demokratikus elveket.

 

 hirdetes_400x285  

Tény, hogy a Smer, az SNS, a Most-Híd és a Sieť rendkívül gyors tempóban folytatták le a tárgyalásokat, gyakorlatilag három nap alatt megegyeztek a koalícióról, ami Matovič szerint csak úgy lehetséges, hogy mindez előre meg volt beszélve.

 

„A gyorsaság, legyen az három vagy tíz nap, nem lényeges. A lényeg a megegyezés minősége, és azt az idő mutatja meg, a következő hetek, hónapok, hogy miképp fog ez a koalíció, amit én „macskakutya” (mačkopes) kolíciónak nevezek, működni – mondta Richard Sulík, az SaS elnöke.

 

Sulík szintén elutasította Maďarič vádjait, megjegyezte, hogy ő is részt vett a pénteki tüntetésen, mivel a Most-Híd és a Sieť tettében ő is a választók elárulását látja.

 

Az újonnan létrejött koalíciót macskakutyának nevezni Andrej Danko szerint sértésnek számítanak az olyan fejlett demokráciákra is, mint amilyen Ausztria, ahol a jobb és baloldal szintén együtt kormányoz. „Mi talán fel sem fogjuk, mi az a parlamentáris demokrácia, ha ilyen stílusban beszélünk, hiszen a választók döntöttek, az elnök valakinek megbízást adott a kormányalakításra (…), és a választóimnak nem hazudtam és nem árultam el őket a programunk szempontjából sem.” – mondta Danko.

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!