32 dal jogaiért harcol az egykori Beatle, de ha sikerrel jár, akkor is csak az Egyesült Államokban rendelkezhet majd szerzeményei egyik fele felett.

Akcióba lendült Paul McCartney, hogy visszaszerezze az általa írt Beatles dalok kiadói jogait az Egyesült Államokban.

A brit zenész ugyan társszerzője volt a Beatles-slágerek nagy részének, de soha nem birtokolta azok kiadó jogait.

 

Sir Paul McCartney brit popzenész, az egykori Beatles zenekar basszusgitárosa és dalszerzője a New York állambeli Albanyban ad koncertet 2014. július 5-én. (MTI/AP/Hans Pennink)Sir Paul McCartney brit popzenész, az egykori Beatles zenekar basszusgitárosa és dalszerzője a New York állambeli Albanyban ad koncertet 2014. július 5-én. (MTI/AP/Hans Pennink)

32 dalért harcol

 hirdetes_400x285  

Az 1976-os amerikai szerzői jogi törvény azonban lehetővé teszi a dalszerzőknek, hogy 56 év elteltével visszaigényeljék a jogokat.

A Lennon-McCartney-katalógus 2018-tól válik elérhetővé, és McCartney a közelmúltban lendült akcióba, hogy visszaszerezze dalait.

A Billboard zenei magazin szerint a zenész 32 dal jogainak visszaszerzésére irányuló iratokat nyújtott be decemberben az amerikai szerzői jogvédő hivatalhoz.

London, 2013. október 18. Sir Paul McCartney brit popzenész, az egykori Beatles zenekar basszusgitárosa és dalszerzője ingyen meglepetéskoncertet ad a londoni Covent Gardenben 2013. október 18-án. McCartney öt dalt adott elő New (Új) című albumáról. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)Sir Paul McCartney brit popzenész, az egykori Beatles zenekar basszusgitárosa és dalszerzője ingyen meglepetéskoncertet ad a londoni Covent Gardenben 2013. október 18-án. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Csak az Egyesült Államokra kaphatná vissza a jogokat

A dalok többsége az 1962-1964 közötti időszakból származik, de akadnak az együttes karrierjének későbbi szakaszából való szerzemények is, úgy mint a Come Together és a Why Don’t We Do It In The Road, amelyek csak 2025-től lesznek hozzáférhetőek.

Egy meg nem nevezett forrás szerint McCartney csupán a katalógusban szereplő szerzemények ráeső felének jogait szerezné meg, és azokat is csupán az Egyesült Államokra vonatkozóan, vagyis a Beatles-katalógus jogai továbbra is a Sony/ATV tulajdonában maradnának a világ más részein.

A kiadói jogok birtokosa ad engedélyt például a dalok mozifilmekben, vagy televíziós programokban való felhasználására.

A kiadó osztozik a bevételeken a dalszerzőkkel, ami McCartney esetében jelentősen hozzájárult 730 millió fontos magánvagyona felhalmozásához.

 

Sir Paul McCartney brit zenész, az egykori Beatles együttes tagja (k), lánya, Stella McCartney brit divattervező 2014. tavaszi-nyári készruha-kollekciójának bemutatója után a párizsi Opera előtt 2013. szeptember 30-án. (MTI/AP/Francois Mori)

A Beatles karrierjének hajnalán a zenekar menedzsere, Brian Epstein meggyőzte Lennont és McCartneyt, hogy hozzanak létre egy kiadóvállalatot Dick James zenei vállalkozóval karöltve, mondván, ez lesz a legjobb módja annak, hogy pénzt csináljanak dalaikból.

Néhány éven belül a gombafejűek népszerűsége az egekbe szökött, és a Northern Songs rendkívül jól szerepelt a tőzsdén.

1967-ben, Epstein halála után megromlott a kapcsolat a banda és a vállalatot vezető James között, aki váratlanul eladta a kiadói jogokat az ATV Music-nak anélkül, hogy szólt volna McCartneyéknak, megfosztva őket a lehetőségtől, hogy maguk szerezzék meg a jogokat.

Michael Jacksonnál is voltak a jogok

Majdnem 20 évvel később Michael Jackson vásárolta meg az ATV birtokában lévő katalógust, majd 1995-ben eladta annak felét a Sonynak, amely most márciusban a maradék részt is megszerezte – olvasható a BBC News honlapján.

McCartney várhatóan sikerrel fog járni, a Beatles-dalok Lennon által jegyzett része azonban a Sony/ATV Music tulajdonában marad, amely 2009-ben vásárolta meg a jogokat Yoko Onótól.

 

hirado.hu

 

Nyitókép: genius.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!