Szlovákia lakosságának csupán 32 százaléka gondolja úgy, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek számát csökkenteni lehet a következő években – 17 százalékkal kevesebben, mint az EU-átlag. A szlovákiai lakosok ezzel a véleményükkel a legpesszimistábbak 11 EU-tagállam között. A görögök (33 százalék) és a németek (36 százalék) hasonlóan gondolkodnak.

 

Ezek az eredmények a VINCI Autoroutes Alapítvány felméréséből születtek, ami a sofőrök felelősségteljes közúti magatartását hivatott megvizsgálni 11 EU-tagállamban.

 

A felmérés tanúsága szerint a legfelelősségteljesebb sofőrök a svédek, a második helyen végeztek a németek, dobogós harmadikok pedig a britek. A legfelelőtlenebb sofőrök Olaszországban vannak, Görögországban illetve Lengyelországban.

 

 hirdetes_300x300  
jazdy_vinci_ipsos2
Forrás: vinci-autoroutes.com

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a britek agresszívabb sofőrök az átlagnál, csakúgy, mint a franciák, a svédek pedig a legstresszesebb gépkocsivezetők a vizsgált 11 ország közül.

 

A szlovákiai sofőrök a felmérés szerint az átlagnál gyakrabban alszanak el pár másodpercre a volánnál, de a legtöbb ezzel kapcsolatos baleset a lengyeleknél történik. A legfelelőtlenebbek vagyunk viszont az okostelefon-használat terén – ez esetben nem telefonálásról, hanem különböző applikációk használatáról (!) van szó. Ez utóbbi kategóriában egyébként a britek a legfelelősségteljesebbek.

 

A sofőrök habitusát is megpróbálták felmérni. A legkirívóbb eseteket az alábbi ábra próbálja bemutatni. Ebből az látszik, hogy a görög sofőrök veszik legkönnyebben szájukra a másik sofőr felmenőinek a nevét, és a spanyolok használják leggyakrabban indokolatlanul a dudát. A dánoknál fordul elő leggyakrabban, hogy a belső sávban előznek az autópályán. A lengyeleknél a legnagyobb a száma azoknak a sofőröknek, akik az autóból kiszállva „beszélik” meg a másik sofőrrel a nézeteltérést.

 

jazdy_vinci_ipsos4
Forrás: vinci-autoroutes.com

 

A felmérés összesítésben a szlovákiai sofőröket pozitívan érzékeli, a másik sofőr repsektálásában azonban van még mit javítanunk, még ha nem is kerültenk rá a fenti ábrára.

 

Teraz.sk, vinci-autoroutes.com

Nyitókép: vinci-autoroutes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!