A munkanélküliség további csökkenését várják az elemzők Magyarországon, miután az év elején a várakozásoknál kedvezőbben alakult a mutató. A Takarékbank és az Erste elemzője 6 százalék alatti munkanélküliségi adatot vár, a tavalyi 6,8 százalékról pedig éves átlagban is 5,7-6,2 százalékra csökkenhet a mutató.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint a tavaly december és idén február közötti időszakban 6,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, egy év alatt 71 ezerrel 275 ezerre csökkent az állástalanok száma, és 1,6 százalékponttal az arányuk.

 

munkanelkuliseg-MTI
A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon, 2013. február-2016. február. Forrás: MTI

 

Növekszik a foglalkoztatottak száma

 hirdetes_400x285  

 

A foglalkoztatottak létszáma 117 ezerrel több volt, mint egy évvel korábban, az elsődleges munkaerőpiac 62 ezerrel járult hozzá a növekedéshez, a közfoglalkoztatottak köre 45 ezerrel bővült, külföldi telephelyen pedig 10 ezerrel dolgoztak többen.

 

A KSH adatai szerint a férfi munkanélküliek száma egy év alatt 40 ezerrel, a munkanélküliek aránya 1,8 százalékponttal csökkent 6,1 százalékosra.

 

Foglalkoztatas_Magyarorszag
A foglalkoztatási ráta alakulása Magyarországon. Forrás: KSH

 

A munkanélküliség átlagos időtartama 19,2 hónap volt december-februárban,  a munkanélküliek 50 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 2016. február végére a nyilvántartott álláskeresők létszáma 14,9 százalékkal, 367 ezerre csökkent egy év alatt.

 

Szezonális hatások jöhetnek

 

A foglalkoztatás ütemének növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány.

 

munkanelkulisegi rata
A munkanélküliségi rára alakulása Magyarországon. Forrás: KSH

 

Szezonális hatások miatt az év elején a munkanélküliségi ráta 6 százalék felett maradhat, azonban az év második felében már 5 százalék közelébe süllyedhet.

 

MTI

 

Nyitókép: kapcsolat.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!