Egy perui orvos beszámolója szerint Alberto Fujimori, perui elnök kormányzása alatt (1990-2000) orvosokat bíztak meg azzal, hogy több ezer vidéki és bennszülött nőt sterilizáljanak. 2003-ban a kormány vizsgálatot indított az ügyben, amely azonban komolyabb eredmények nélkül zárult. Tavaly ígéretet tett a kormány arra, hogy a panaszok elbírálásával kapcsolatban új intézkedések lépnek érvénybe, és a vétkesek megbüntetését szorgalmazták.

 

Oscar Aguirre, a perui orvosok egyike elmondta, az Egészségügyi Minisztérium megbízásából a nemzeti családtervezési program keretében naponta 25 kényszersterilizációt kellet elvégeznie.

 

Napi kvóták voltak

 

 hirdetes_810x300  

Elmondása szerin az orvosok nem saját belátásuk szerint döntöttel arról, melyik nőt kell sterilizálni. A kormány szankciókat vezetett be, amely rákényszerítette az egészségügyi nővéreket, hogy minden nap beszerezzék a nőket  adott létszámban.

 

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy az 1996 és 2000 között több mint 200 ezer bennszülött nőt és férfit kényszerítettek sterilizációra, mégpedig vagy megfélemlítéssel, vagy becsapták őket. Többen akaratuk ellenére lettek sterilizálva. Az Amnesty International szerint több mint 2000 nő tett feljelentés az ügyben.

 

Mindeközben Fujimori 25 éves börtönbüntetését tölti le, korrupció és emberi jogok megsértésének vádjával. Lánya, a 40 éves Keiko Fujimori a közvélemény kutatások szerint az elnökválasztás egyik esélyese. A perui választásokra április 10-én kerül sor.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!