Az EU-ból való kilépés az Egyesült Királyság számára (Brexit) több mint 100 milliárd fontba (128 milliárd euróba) kerülne, és 2020-ig összesen 950 ezer munkahely megszűnésével járna – legalábbis a Brit Iparszövetség elemzése szerint. Az EU 500 milliós piacára nagymértékben rászoruló brit ipari vállalatok próbálják javítani az unióban maradás esélyeit.

 

A britek egyik legjelentősebb lobbicsoportja szerint az EU-ból való kilépés elvágna az Egyesült Királyságtól egy jelentős 500 milliós piacot, amely közép távon gazdasági lassulást idézne elő a szigetországban, csökkentené a lakossági megtakarításokat, és visszafogná a beruházási kedvet. A negatív hatásokat az EU közös kasszájába befizetendő összegek megtakarítása sem tudná ellensúlyozni, és előfordulhat, hogy a brit GDP 5 százalékkal is visszaesik.

 

Az elemzést közzé tevő iparszövetség kampányt indított a Brexit ellen, és egy sor gazdasági érv mentén próbálja támogatni a brit miniszterelnök, David Cameron álláspontját.

 

 hirdetes_810x300  

Tény, hogy ha a Brexit mellett állást foglalók tévednek a gazdasági hatásokat illetően, komoly recesszióra lehet kilátás az Egyesült Királyságban, de nem csak anyagi vonzatai lehetnek a döntésnek. Franciaország ugyanis már többször jelezte, hogy Brexit esetén nem tartóztatná fel a most Calais-ban lézengő migránstömegeket.

 

A legutolsó felmérések szerint a britek 43 százaléka döntene a távozás mellett, 16 százalék pedig még nem döntött, így még mindig elég kétesélyes az Egyesült Királyság EU-tagsága. A június 23-ai népszavazás időpontja pedig közeledik.

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!