Meghalt Biszku Béla volt belügyminiszter, akit az 1956 utáni sortüzekben játszott szerepe miatt állítottak bíróság elé. Decemberben életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész a háborús bűntettekkel vádolt 94 éves politikusra.

 

Az MSZMP 94 éves volt politikusát több ember ellen elkövetett emberölésre való felbujtás háborús bűntettével gyanúsította meg a Fővárosi Főügyészség még 2012. szeptember 10-én, majd 2013. október 16-án vádat emeltek ellene.

 

2014. május 13-án első fokon öt és fél éves szabadságvesztésre ítélték felbujtóként, több ember sérelmére elkövetett háborús bűntett, lőszerrel való visszaélés, valamint a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt.

 

 hirdetes_810x300  

2015. június elsején a Fővárosi Ítélőtábla új eljárást rendelt el az 1956 utáni megtorlások miatt megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében.

 

A per a budapesti Fővárosi Törvényszéken kezdődött újra tavaly decemberben.

 

Mindent tagadott

 

A kommunista bűnök tagadásának minősülő kijelentése mellett Biszku azt állította, hogy nem volt közvetlen köze a forradalom leverése utáni megtorlásokhoz: 300 ember kivégzéséhez, sortüzekhez, 20 ezer személy bebörtönzéséhez.

 

Továbbá azt állította, hogy az ítéleteket nem ő hozta, és a végrehajtásukban nem vett részt.

 

Tagadta, hogy a korabeli bíróságok koncepciós perek alapján ítélték volna halálra a forradalom résztvevőit, és úgy látta, nincs miért bocsánatot kérnie a belügyminiszterként hozott döntések és utasítások miatt.

 

A büntethetőséget megszünteti az elkövető halála, ezért elhunyt személy büntetőjogi felelősségét nem lehet megállapítani. A vádlott halála esetén a bíróság az eljárást megszünteti.

 

Origo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!