A párizsi terrortámadások gyanúsítottja, Salah Abdeslam azért nem robbantotta fel magát, mert életeket akart menteni. A fivére állítása szerint ezt mondta neki a börtönben.

 

Mohamed Abdeslam a francia BFMTV-nek nyilatkozott, miután meglátogatta fivérét a belga börtönben, ahol a kiadatását várja.

 

„Több áldozat lett volna, ha megteszem. Szerencsére képtelen voltam rá” – ezt mondta a fivérének.
A november 13-i párizsi merényletsorozat 130 ember életét követelte. A merényletek után a Abdeslam elmenekült. Brüsszelben tartóztatták le, négy nappal a brüsszeli terrortámadások előtt. A rendőrség feltételezése szerint ugyanaz a terrorhálózat áll mindkét merénylet mögött.

 

 hirdetes_300x300  

Abdeslam – piti bűnözőből iszlám terrorista

 

A francia nemzetiségű Salah Abdeslam 1989. szeptember 15-én született Belgiumban. Abdeslamnak és testvérének már tizenévesen meggyűlt a baja a hatóságokkal, amikor kábítószer-kereskedelem miatt hívták fel magukra a rendőrség figyelmét.

 

Abdeslam 2009-ben közlekedési technikusként dolgozott a STIB-nél (Brüsszel helyi közösségi közlekedési társasága), azonban elbocsátották. Rövidesen börtönbe került, együtt Abdelhamid Abbaoudal (2010-ben), a párizsi támadások feltételezett vezetőjével, akivel egyben ugyanabban a molenbeeki iskolában tanultak.

 

2013-ban a molenbeeki Les Beguines bárt üzemeltette testvérével Brahimmal. A bárt 2015-ben bezárták. Rövidesen a holland rendőrség vette őrizetbe 2015 februárjában, marihuána birtoklásáért.

 

A testvérek 2015-ben kerültek a rendőrség nyilvántartásába a szíriai iszlám terroristákkal való kapcsolataik miatt.

 

Abdeslam kapcsolatban állhatott a brüsszeli támadókkal is

 

Mohamed Abdeslam elmondta, fivére együtt akar működni a francia hatóságokkal, mert „nekik tartozik elszámolással, nem a belgáknak”.

 

 

Kapcsolatok a párizsi és a brüsszeli terrortámadások között (Forrás: BBC).

 

 

A belga hatóságok szerint azonban Abdeslamnak köze van legalább kettőhöz a brüsszeli támadók közül is, ugyanis rátaláltak ujjlenyomataira abban a lakásban, amelyet Khalid el-Bakraoui bérelt (a brüsszeli metróállomásnál robbantotta fel magát március 22-én).

 

Egyben a nyomozás során kiderült, hogy Najim Laachraoui, az egyik repülőtéri merénylő, Abdeslammal együtt utazott szeptemberben abban az autóban, amelyet a rendőrök megállítottak a magyar-osztrák határon.

 

 

BBC/mno/vs.hu

Nyitókép: lemonde.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!