A Brüsszeli Szabadegyetem professzora, David Engel történész szerint az EU-ban tapasztalható krízis a késői Római Köztársaság válságával hasonlítható össze. Nemrég megjelent „A birodalom útján” (On the Way of Empire) című könyvében az Európai Unió és a közvetlenül bukása előtt álló Római Birodalom között von párhuzamot.

 

A Sputniknews-nak adott interjújában a Engel arról beszélt, hogy a most Európában megjelenő problémák, mint a populizmus, magas munkanélküliség, nagy mértékű bevándorlás, aszimmetrikus háborúk, a gazdasági mélyrepülés, az erkölcs és hagyományos értékek válsága az időszámításunk előtti 1. században sem voltak ismeretlenek. A Római Birodalom ugyanezekre a kihívásokra kereste a választ.

 

„Az elmúlt néhány évtizedben a korrupció, a társadalom naivitása és az európai polgárok politikai apátiájának mértéke meredeken emelkedett. Itt is egyértelmű párhuzamot vonhatunk a késői Római Köztársasággal, ahol a polgárok készek voltak elfogadni egy tekintélyelvű államigazgatást – a szegénység, a munkanélküliség, az értékek válsága és a polgárháború miatt –, ha ezzel megóvhatták vagyonukat.” – mondta Engel.

 

 hirdetes_810x300  

A történész-professzor szerint ezzel is magyarázhatóak az európai populista pártok sikerei, például Németországban az Alternatíva Németországért nevű párté, amely a márciusi tartományi választásokon három tartományban 12,5 százalékos, 15 és 24 százalékos eredményt könyvelhetett el. A párt céljai gyakorlatilag a menekültpolitikára korlátozódnak: szigorúbb bevándorlási politikát és keményebb fellépést szorgalmaznak a migránsválság kapcsán.

 

„Úgy gondolom, hogy a menekültválság végső soron kevésbé fontos, tekintettel a pénzügyi és demográfiai hatására az egyes országokban. Úgy vélem a legfontosabb felismerés ezzel kapcsolatban a politikai elit látszólagos tehetetlensége, hogy demokratikus úton kezelni tudja ezt a válságot.” – jelezte Engel, és hozzátette, hogy az európai országok képtelen közös stratégiát kidolgozni.

 

„2000 évvel ezelőtt Rómában a társadalom a túlságosan bonyolult állami intézményektől szenvedtek. A mi államaink annyira túlbonyolították magukat, hogy képtelenek kezelni a fontos kérdéseket (…). Egy ilyen törekvés csak egy közös, egész társadalmunkra kiterjedő reform segítségével valósítható meg. De ez minden bizonnyal nehezen lenne átültethető a valóságba a rendkívül rövidtávú gondolkodás és az egymást kölcsönösen akadályozó politikai intézmények miatt.”

 

Sputniknews.com

Nyitókép: telepgraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!