11 felnőtt közül 1 cukorbetegséggel küzd: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség már járványszerű méreteket ölt, 1980-tól 2014 a diabéteszes felnőttek száma megnégyszereződött. A Föld lakosságának 8,5 százaléka érintett.

 

Ez azt jelenti, hogy 2014-ben 422 millió cukorbeteg élt a világon. A betegség évente 3,7 millió ember halálát okozza, ezzel a világ 8. legnagyobb halálozással járó népbetegsége. A cukorbetegség halálos áldozatainak 43 százaléka 70 éves kora előtt hal meg.

 

A WHO legutóbbi jelentése a cukorbetegség 1-es és 2-es típusával is foglalkozik, de külön kitért arra, hogy a 2-es típusú diabétesz szoros összefüggésben áll a szegényes életkörülményekkel, mivel a szegénységi küszöb alatt élők körében bizonyítottan gyakrabban fordul elő.

 

 hirdetes_810x300  

Nem csak a fejlett Nyugatot ostromolja a betegség

 

A WHO egyik munkatársa szerint a cukorbetegség egy csendes, de könyörtelen betegség. „Megállíthatjuk, tudjuk, mit kell tennünk, és nem hagyhatjuk, hogy tovább terjeszkedjen, mert rendkívüli rossz hatással van az emberek egészségére, a családok és a társadalom életére” – mondta Dr. Etienne Krug.

 

A vércukorszint ellenőrizetlen koncentrációja pusztító hatással lehet a szervezetre. Megháromszorozza a szívroham kialakulásának esélyét, növeli az szélütés, a veseelégtelenség, a vakság és a szövődmények kialakulásának kockázatát.

 

Az elmúlt évtizedekben a közel-keleti országokban nőtt a legjobban a diabéteszes betegek száma. Dr. Slim Slama, a WHO szakértője szerint a közel-keleti régióban 6-ról 43 millióra emelkedett a betegek száma, Katarban és Kuvaitban a lakosság ötöde diabéteszes. Az okok között elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgás hiánya szerepel.

 

_89073198_chart-94_bbc
Felnőtt cukorbetegek aránya a lakosság körében 1980-ban és 2014-ben. A grafikonok szerint 1980-tól a Közel-Keleten nőtt leginkább a diabétesz előfordulása, de Európa és Amerika sem marad le túlságosan. Forrás: BBC.com

 

A WHO jelentésében nem csak a kormányokat szólította fel cselekvésre (mozgáskultúra terjesztése és sport), hanem az élelmiszeripar képviselőit is, akik szintén felelősek a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek mértéktelen fogyasztásáért.

 

BBC.com

Nyitókép: cukrovka.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!