Az olasz partiőrség ma bejelentette, hogy több mint 300 migránst mentett ki egy súlyosan túlzsúfolt hajóból nem messze a szicíliai partoktól. A rozoga lélekvesztőben több száz kilométert tettek meg az illegális bevándorlók, hogy Európába jussanak.

 

Nem újkeletű, hogy Olaszország felől közelítenek az afrikai és közép-keleti menekültek és gazdasági bevándorlók, a mostani eset mégis inkább annak az előjele, hogy a lezárt nyugat-balkáni helyett most már az olasz dobbantó lesz fő migrációs útvonal Európa irányába.

 

Líbián keresztül érkezhetnek a legtöbben az előrejelzések szerint, az afrikai országban ugyanis gyakorlatilag nincs működő kormány, megvetette a lábát az Iszlám Állam, és ott már volt kiépítve valamilyen szintű embercsempész-hálózat korábban is.

 

 hirdetes_400x285  

A most kimentettek között 107 fő 18 éven aluli volt, az utasok több mint a fele azonban felnőtt férfi főleg Szíriából, Egyiptomból, Szomáliából és Eritreából. Több mint 1400 kilométert utaztak.

 

Európa újabb kihívás előtt áll, mivel jelenleg csak az Égei-tengert, vagyis a görög partokat tudják megfelelően védeni. Jelenleg azonban nincs az EU-nak olyan kidolgozott stratégiája, amely az olasz útvonalat kezelni tudná, ha azon tömeges migrációs hullám indulna meg.

 

Reuters.com, körkép.sk

nyitókép: dailystormer.com/illusztráció

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!