A brit TIMES magazin szerint titkos fegyverértékesítő csoportok a Facebookot használják az adásvétel megszervezéséhez. A „kínálatukban” Európában, Oroszországban vagy az Egyesült Államokban gyártott gránátvetőtől a légvédelmi eszközökig minden megtalálható.

 

Leginkább a líbiai katonaság által használt fegyverekről lehet szó. A Facebook azt állítja, hogy a fegyverkereskedő oldalakat igyekszik felderíteni és zárolni.

 

Egy olyan bolgár gyártmányú gépkarabély is a kínálatban volt, amelyet 2006-ban az Egyesült Arab Emirátusok vásárolt meg, és most Észak-Afrikában szeretné értékesíteni. A Small Arms Survey szervezet szerit a legtöbb fegyver még a hidegháborús érából származik illetve a volt balkáni szovjet köztársaságokból.

 

 hirdetes_810x300  

A berlini székhelyű Middle East Eye szakértője, Nizar Sari al-Din szerint a fegyvereladás a legnagyobb, ha nem az egyetlen bevételi forrása a líbiai katonaságnak. Líbiában jelenleg polgárháborús körülmények és politikai fejetlenség uralkodik.

 

A The New York Times arra figyelmeztetett, hogy a Facebookon olyan oldalak jelentek meg, amelyek fegyvert kínálnak eladásra. A neves amerikai lap hét kétes tevékenységgel foglalkozó oldalt nevezett meg az üggyel kapcsolatban, a Facebook ebből hatot azonnal zárolt.

 

Az eladók és vevők közti kommunikáció azonban nem a Facebook segítségével történt, többnyire magán e-mail címeket és telefont használtak az üzletek nyélbeütéséhez.

 

„Fegyverek magánjellegű értékesítését a Facebook elutasítja, az ilyen tartalmú oldalakat amint felfedezzük, töröljük. Felkérjük a felhasználókat, hogy jelezzék, ha hasonló oldalakat találnak, hogy szakértőink mihamarább ellenőrizni tudják őket” – nyilatkozta a Facebook.

 

 

HNonline.sk

Nyitókép: vocative.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!