Bardsey szigete egy Isten háta mögötti hely, ahonnan a múlt század közepe óta folyamatosan költöznek el az emberek. Jelenleg alig pár tucat lakosa van, évszaktól függően. A helyi gazdaság egyetlen állatfarmra szűkült,  közművesítés sincs. Pedig az észak-walesi partoktól 90 kilométerre, az Ír-tengeren fekvő sziget egykor szó szerint Nagy-Britannia legforgalmasabb, legnépszerűbb és vallási szempontból legfontosabb helye volt.

 

A köznyelv a földdarabot ma a 20 ezer szent szigeteként emlegeti. A helyiek szerint nincs olyan talpalatnyi föld, ahol ha ásni kezdenek, ne találnának egy régen eltemetett testet. A 2,5 km hosszú és 800 méter széles sziget ugyanis egyetlen hatalmas temető, ahol az évszázadok során 20 ezer embert hantoltak el.

 

Romantikus legendák

 

 hirdetes_810x300  

A romantikus legendák szerint Bardsey szigete volt a szent kelta druidák otthona, és az a hely, ahol Artúr királyt is eltemették. A 6. században kolostort alapítottak itt a walesi királyok, majd elterjedt a hír, hogy aki a szigeten meghal, az nem kerülhet a pokolba. A korai középkorban ezek a legendák az aprócska szigetet az Egyesült Királyság legvirágzóbb és legforgalmasabb kereskedelmi és vallási központjává tették.

 

p03qq9gs_bbc
Forrás: BBC.com

 

Azt tartották, hogy egy római zarándoklatot három Bardsey-szigeti látogatás válthat ki. Nagy számban érkeztek bűnbocsánatért a zarándokok, majd mikor 1536-ban a kolostort a lakói elhagyták, kalózok foglalták el a szigetet.

 

Később újra helyreállt a közrend, és megindult a kereskedelem a szárazfölddel, ami ekkor Nagy-Britannia szigetét jelentette. A 20. században azonban a sziget jelentősége végképp elveszett. A legendákra pedig már csak kevesen emlékeznek.

 

BBC

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!