Robert Fico második kormánya korábban képtelen volt végigvinni az állami ünnepek számának csökkentését Szlovákiában. Harmadszorra is bepróbálkoznak.

 

A törvénymódosító javaslatot a gazdasági minisztérium dolgozza ki, egyelőre azonban nem tudni, mennyi munkaszüneti nap és ünnep kerülne eltörlésre. „A kormány az állami ünnepek némelyikének megszüntetésére és emléknappá változtatására készül úgy, hogy számuk a környező országokéhoz hasonló legyen”, olvasható a javaslatban, amit a SME napilap kapott kézhez.

 

A környező országok közül Szlovákiában van a legtöbb államünnep, összesen 15, ami megnövekedett költségeket okoz a munkaadóknak és csökkenti a bruttó hazai terméket is – természetesen az állami bevételeket is.

 

 hirdetes_810x300  

Csehországban az állami ünnepek száma 12, Ausztriában 13, Magyarországon pedig csak 9.

 

A második Fico-kormány próbálkozása idején a szeptember 1-jei alkotmányünnepet és a szeptember 15-i Hétfájdalmú Szűzanya ünnepét törölte volna az állami ünnepek listájáról. A Foglalkoztatók Társulásainak és Unióinak Szövetsége egyébként az állami ünnepek számának bárminemű csökkentését szívesen fogadja.

 

Szerintük ugyanis minden munkanappá avanzsált ünnepnap 0,5-0,8 százalékkal növelné a GDP-t. 2011-ben például az állami ünnepek összesen 260 millió eurós kiesést okoztak az országnak.

 

Nem mindenki ért vele egyet

 

A Szlovák Tudományos Akadémia elemzője, Vladimír Baláž szerint az ünnepnapok eltörlése munkavállalói oldalról nem előnyös. Kijelentését azzal indokolta, hogy a környékbeli országok között a legtöbb állami ünneppel ugyan Szlovákia rendelkezik, de a hazai munkavállalók egyúttal a legtöbbet is dolgoznak, míg máshol kevesebb ünnepnap kevesebb munkaórával párosul.

 

A szakszervezetek is jelezték, hogy az ünnepnapok eltörlése ellen foglalnak állást. Korábban az előző kabinet mérlegelte azt is, hogy az ünnepnapokat a hétvégéhez igazítaná, hogy hosszú hétvégét tegyen lehetővé a dolgozóknak, végül azonban a javaslat került át a gyakorlatba.

 

SME.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!