A török miniszterelnök, Ahmet Dovutoglu hétfőn úgy nyilatkozott a sajtónak, Törökország nem teljesíti kötelezettségvállalásait az európai migránsválság megfékezésében, ha az EU nem biztosít állampolgárai számára vízummentességet.

 

„Ez egy kölcsönös elköteleződés. Ha az EU nem képes megtenni a tőle elvárt lépéseket, akkor természetesen Törökországtól sem várható el, hogy megtegye azokat” – mondta Dovutoglu az ankarai repülőtéren, mielőtt Strasbourgba indult volna.

 

Törökország az EU-török paktum keretében 6 milliárd eurót és egy ígéretet kapott, hogy az EU eltörli a vízumkényszert Törökországgal szemben ez év júniusáig. Cserébe Törökország részt vesz az Európába az Égei-tengeren keresztül érkező illegális bevándorlók kitoloncolásában.

 

 hirdetes_400x285  

Dovutoglu mostani szavait Erdogan is megerősítette, aki már korábban is agresszív hangnemben nyilatkozott arról, hogy „Törökország nem teljesíti kötelezettségeit, ha az EU megszegi a megállapodást”.

 

Szakértők szerint nincs reális esély arra, hogy a megígért időpontban jogilag előkészítsék és bevezessék a törökök által követelt vízummentességet. Mindenestre Törökországnak volt egy harmadik feltétele is: az EU-s csatlakozási tárgyalások felgyorsítása.

 

Politico.eu

Nyitókép: coraviral.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!