A régészek egy hatalmas kőgolyót találtak Bosznia-Hercegovina Zavidovic városa közelében, az erdőben. Az eddigi becslések szerint 2,4-3 méter átmérőjű golyóról az egyik régész, Semir Osmanagic úgy gondolja, hogy azt egy régen letűnt civilizáció hagyta hátra. „Ez újabb bizonyíték arra, hogy Dél-Európa, elsősorban a Balkán és Bosznia egy fejlett, ősrégi civilizációnak adtak otthont, amely után semmilyen írásos emlék nem maradt fenn.” – állítja a régész.

 

„Ez a kőgolyó lehet a legrégebb, emberi kéz alkotta golyó a Földön” – tette hozzá Osmanagic.

 

A Manchester-i egyetem kutatója, Mandy Edward azonban nem tartja reálisnak Osmanagic elméletét, szerinte ugyanis a golyó emberi beavatkozás nélkül az úgynevezett tömörödés folyamata által is létrejöhetett.

 

 hirdetes_300x300  

A kissé szarkasztikus „boszniai Indiana Jones” névvel is illetett Osmaganic már több „hihetetlen felfedezést” jelentett Bosznia területéről, például egy kiterjedt alagútrendszert a város közelében. Bár sok kritika érte merész meglátásai miatt, az állam mégis tekintélyes összeggel támogatja a megszállott régész kutatásait.

 

Egyébként hasonló golyókat fedeztek már fel a történelem során. Az 1930-as években 300 kőgolyót találtak Costa Rica szigetén, amelyek keletkezését még a Kolumbusz előtti időkre teszik – készítőik és rendeltetésük ismeretlen.

 

1998-ban Szlovákiában is találtak már ilyen objektumokat. Akkor többen is természetfeletti erőkkel hozták őket összefüggésbe. Átmérőjük a most felfedezett boszniai példányhoz hasonlóan 3 méter körül volt.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!