Május elsejével megváltozik az uniós vámtörvény, ami elsősorban a külföldi üzletek vagy nagyraktárak küldeményeit érinti.

 

Az új szabályozás leginkább az EU-n kívüli (úgynevezett harmadik) országokban működő e-shopokon vásárolt termékek behozatalát befolyásolja (főleg Kína, USA és Törökország).

 

A határ: 150 euró

 

 hirdetes_300x300  

Az új szabályozás szerint a 150 eurónál nagyobb értékű küldeményeket májustól a vámhivatal kereskedelmi jellegű tételként fogja kezelni, vagyis több adminisztrációs és anyagi teherrel fog járni a behozataluk. A 150 euró alatti tételek elbírálása nem változik.

 

„Ha (a csomagok) tartalmazzák az áru értéket igazoló papírokat, és nem vonatkoznak rájuk egyéni tiltások vagy korlátozások, a vámhivatal azonnal dönt az áru továbbengedéséről. Meghatározzák a importvám nagyságát, vagy az áru mentesül a vámfizetés kötelezettsége alól. Ha ez nem lehetséges, a csomagot a posta elraktározza, míg az importőr be nem nyújtja a szükséges dokumentumokat.

 

Abban az esetben, ha valaki árut importál, amiért vámot fizet és ezután az árut vissza akarja küldeni illetve vissza kívánja igényelni a kifizetett vámot, a visszaküldésnél vámnyilatkozatra lesz szüksége” – magyarázta a zsolnai Vámhivatal szóvivője, Božena Chríbiková.

 

ColnicaPostaKosice02-e1453439993945_kosicednes_sk
Forrás: kosicednes.sk

 

A változás egy sor papírmunkával járhat, mivel több hivatalnak is állást kell foglalnia az áru beengedésével kapcsolatban (Kereskedelmi Felügyelet, Gyógyszerfelügyeleti Állami Intézet, Közegészségügyi Hivatal, stb.), így például szigorodik a D-kategóriás fegyverek (paintball, airsoft fegyverek és íjak) behozatalának feltétele. Míg eddig nem volt szükség behozatalai engedélyre, ezentúl kötelező lesz.

 

A postai illetékek nagysága is változni fog – természetesen felfelé, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudtak az illetékesek bővebb információval szolgálni. Az esetleges változásokkal és hasznos információkkal kapcsolatban ezen a linken lehet tájékozódni.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Kosicednes.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!