Idén januártól Szlovákiában is lehetőség nyílik az önkéntes katonai szolgálatra. A 12 hetes gyakorlat egy átfogó katonai alapkiképzést nyújt.

 

Mint, ahogyan arról portálunk is beszámolt, a projekt indulásakor a részvevők számát a honvédelmi minisztérum 150 főben maximalizálta. Az eddigi jelentkezési hajlandóság azonban azt mutatja, hogy az érdeklődőt száma nem éri el a 150-et sem. Mindössze 129-en gondolták úgy, hogy ez nekik való.

 

Alulmúlta a várakozásokat

 

 hirdetes_810x300  

Pedig a honvédelmi tárca igyekezett széles körben reklámozni a projektet. Négy promó akciót is tartottak az egyes régiókban. Emellett az egyik kereskedelmi rádióban is elköltött a minisztérium 36 ezer eurót reklámokra. A kampány azonban úgy tűnik félrecsúszott, mivel a 129 jelentkező a legszerényebb várakozásokat is alulmúlta.

 

Az erőfeszítések alapján, több jelenkezőt vártunk„- értékelt Peter Gajdoš, újdonsül honvédelmi miniszter (SNS). Hozzáteszi azonban, hogy már vannak elképzelései, miként lehetne vonzóvá tenni a projektet.

 

A tárca szóvivője, Danka Capáková szerint, vonzó lehetne például, ha az önkéntes szolgálatot elvégzőkre alapozhatnának az aktív tartalékosok kiválasztásánál, ill. előnyben részesülnének a rendőréghez, vagy a tűzoltósághoz történű jelentkezéskor.

 

Növelnék az átjárást

 

Az önkéntesek és a tartalékosok közti átjárás eredetileg is a projekt részét képezte, de ezt az előző, Glváč vezett minisztériumnak nem sikerült átvinnie.

 

Elemzők úgy vélik, hogy az önkétes regrúták díjazása sem túl vonzó. Napi 4,5 eurót kapnak, emellett fedezik az utazási költségüket, a szállást és az ellátást.

 

A juttatások növelése és az átjárás az önkéntes és a tartalékos erők között logikus lépésnek tűnik, -véli Jaroslav Naď a Szlovák Védelmi és Biztonsági Intézet munkatársa. Emellett fontosnak tartja a folytonosságot is, hogy a kiképzésen elsajátítottakat hosszabb távon se felejtsék el az önkéntesek.

 

A korábbi tárcavezető nem csalódott

 

A minisztérium előző vezetője Martin Glváč, úgy nyilatkozott, hogy nem csalódott a jelentkezők alacsony száma miatt, ugyanis ez még csak a bevezető év. Abban bízik, hogy a projekt és propagációja a későbbiekben meghozza a várt eredményt.

 

Voltak, akik a gyenge kezdést előre megjósolták, mivel a Csehországban, hasonló rendszerben működő önkéntesek nagyságrendekkel több juttatásra jogosultak, és az ebből származó előnyök köre is szélesebb.

 

forrás: sme.sk

 

nyitókép:TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!