A parlamentbe jutott pártok összesen 20 millió eurót költöttek kampányra, legalábbis zárszámadásaik szerint. Mindezt a belügyminisztérium tette közzé szerdán. Ha figyelembe vesszük, hogy a választások lebonyolításának költségei elérték a 11 millió eurót, a szlovák demokrácia bizony nem olcsó mulatság.

 

A törvény szerint egy párt legfeljebb három millió eurót költhet választási kampányra, a hivatalos adatok szerint ezt egyetlen párt sem lépte túl.

 

A legnagyobb meglepetést a TIP minipárt okozta. A parlamenten kívül rekedt párt, amelynek felszámolása április elejével kezdődött meg, 947 ezer eurót költött a választók meggyőzésére. 0,72 százalékot szerzett a márciusi választásokon.

 

 hirdetes_400x285  

Nem sokkal marad el a TIP-től a másik minipárt, a SKOK, ami negyed-százalékos választási eredményt ért el 850 ezer euró befektetésével.

 

Igor Matovič és Daniel Lipšic koalíciója, az OľaNO-NOVA 2,4 millió értékben kampányolt, a választásokon várakozáson alul teljesítő Bugár Béla és a Most-Híd a harmadik legtöbb pénzt ölte választási kampányába, alulról közelítve a 2,4 millió eurós értéket.

 

A választási kampányra a legtöbbet értelemszerűen a Smer-SD költötte, a törvény által előírt határon táncolva 2,97 millió euró értékben, amivel 737 ezer választót tudott sikeresen megszólítani.

 

 

A parlamentbe jutó pártok közül a legkevesebbet Kotlebáék fordítottak kampányra. Hivatalosan mindössze 1050 euró értékben költöttek autófeliratokra. A párttagok és szimpatizánsok azonban összesen 46 ezer euró értékben kampányoltak a párt kasszáján kívül, egyéni forrásokból.

 

Nem spóroltak a kiadásokkal az esélyes, de végül parlamenten kívül rekedt pártok sem. A KDH több mint másfél milliót költött a választási kampány során, ezzel épp hogy csak nem jutott be a parlamentbe (1990 óta először).

 

Ennél jóval hatékonyabban használta fel forrásait az MKP, aki 4,04 százalékos eredményhez 625 ezer eurós kampánykeretet használt fel.

 

 

HNonloine.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!